madar_jpg_picabay_960_720

Különleges örömöt okoz a téli madáretetés, ki ne hagyjuk

madar_jpg_picabay_960_720

Különleges örömöt okoz a téli madáretetés, ki ne hagyjuk

Közelednek az első fagyok, indulhat a madáretetés.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem mintha a Magyarországon áttelelő madarak éhen halnának nélkülünk – hűti le közleményében sokak madármegmentő buzgalomból fakadó lelkesedését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Végre egyszer nyugodtan felszabadíthatjuk magunkban az önzést – persze nem úgy, hogy megszabadulunk a tegnapról megmaradt lebbencslevestől, és fölírjuk a mai jó cselekedeteink listájára.

Azért érdemes etetni a madarakat télen, hogy gyönyörködhessünk bennük, ahogyan a nekik való eleséget csipegetik, és megjelenésükkel felvidítsák a ködös szürke téli mindennapokat. Érd madárvilága gazdag, több tucatnyi etetőlátogató madárfajt tudunk megfigyelni a környezetünkben.

Lássuk, mi lehet nekik való eleség!

nagy_fakopancs_cinkegolyon_etetoplaton_budapest_20171218_orban_zoltan_0007_0Az MME tanácsai szerint az énekesmadaraknak adható: napraforgó, dió, mogyoró, pintyeknek, hullámos papagájoknak való magkeverék, alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva – macskamentes udvaron), állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó). Ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet. Szerencsére megtalálják a bogyókat (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal) – ha madárbarát a kertünk, számíthatunk a látogatásukra.

NE adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, tésztát, popcornt, chipset, feldolgozott vagy fűszeres húsipari termékeket (sózott szalonna, szalámi stb.), nyers rizst, csontkukacot!

A fagyok beállta után különösen fontos ivó- és fürdővizet kitenni, gondoskodni a befagyott itatók vizének pótlásáról.

Fotó: Érdmost

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email