black-friday-1173373_1920

A Black Friday fekete napja: ráesett a tévé a vásárló fejére

black-friday-1173373_1920

A Black Friday fekete napja: ráesett a tévé a vásárló fejére

A Fekete Péntek az év leghosszabb napja – jön, de már két hete itt van.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A novemberi Fekete Péntek-heteknek nemcsak fizikai áldozatai és sérültjei vannak az üzletekben – pár éve volt, akinek tévé esett a fejére, máson az üzletet ostromlók hada gázolt keresztül -, hanem olyan kárvallottjai, akiknek a pénztárcája bánta az elhamarkodott vételt. A legtöbb Black Friday-vásárlás ugyanis az online térben történik, így az internetes csalók örömtáncot lejthetnek. Tavaly például több százmillió forintot csaltak ki gyanútlan áldozataik zsebéből.

Potenciális áldozatok lehetünk valamennyien, ha nem vagyunk elég óvatosak a weben. Az Érd FM ma reggeli műsorában Tóth Roland marketingszakértő arról beszélt mire ügyeljünk internetes vásárlásainknál.

– Ha ismerős webáruház e-mailben vásárlásra hív minket, vizsgáljuk meg a webcímet, hogy nem egy – akár valamilyen betűeltéréssel létrehozott – kamuoldalra kattintunk-e.

– Nézzük meg, vannak-e biztonságos fizetést garantáló bankkártya logók az oldal alján, vásárlói értékelések a weboldalon, van-e a helynek Facebook-oldala, azon vannak-e friss vélemények.

– Ne iratkozzunk fel hírlevelekre, ha a mögötte álló szolgáltató nem fontos számunkra. Sok webáruház feliratkozáshoz köti a vásárlást, ezt meglovagolva csali-oldalak megszerzik az e-mail címünket. Majd esetleg jön egy olyan e-mail, amelyben egy káros vírust tartalmazó linket küldenek.

– A bankkártya-adatokat ne adjuk meg sms-ben, e-mailben. Becsületes webáruházak ilyesmit sosem kérnek tőlünk. Fizetni csak biztonságos kapu keretében szabad.

– Aki tapasztalatlan a weben, nem biztos abban, mire szabad kattintani, az használjon a gépén vírusirtót.

– Gyanús helyről érkezett, magyartalanul fordított üzeneteknek, „Nézd, ez nem te vagy?” –kérdéseknek ne dőljünk be.

– Ha úgynevezett közüzemi szolgáltatótól kapunk e-mailt, ne csak a feladó nevét nézzük, hanem az e-mail címét is, és ha gyanús, ismeretlen, ne nyissuk meg.

– Ha bekaptunk egy zsarolóvírust, és a gépünk leblokkolt, forduljunk azonnal PC szaküzlethez, szervizhez.

Ahogy a mi internetes tudásunk, úgy a vírusok és az átverés technikái is fejlődnek, úgyhogy csak lassan a webbel! Legbiztosabban akkor nem válik áldozattá, ha nem vásárol semmit.

 

 

Fotó: Pixabay; Érd FM Bundáskenyér

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email