csempe_jpg_pixabay

Óriási károkat okoznak a kontár melósok

csempe_jpg_pixabay

Óriási károkat okoznak a kontár melósok

738 ezer forint az építőipari kontármunkák átlagos kára 2022-ben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tavalyi évhez képest ugyan csökkent az építőiparban tapasztalható kontár munkák aránya, de ez a javulás csupán relatív – állította Markovich Béla, a hazai építőipari segédanyaggyártás- és forgalmazás piaci szereplőjének, a Mapei Kft-nek az ügyvezetője. Akit a cég által a közelmúltban kiadott kutatásról kérdeztek az Érd FM Bundáskenyér című reggeli műsorában.

A kontár munka okait a cégvezető három dologban látja. Szerinte az egyik az, hogy manapság komoly pénzeket lehet szerezni az építőipari szakmunkákkal, ezért sokan bátran belevágnak, de a tudásuk felszínes, tapasztalatuk nincs, így nem is lehet sok jóra számítani.

Fontos szempont az is, hogy a jó szakik egész egyszerűen el vannak havazva. Ennek ellenére mégis sokszor elvállalják a munkát, nem tudnak nemet mondani, így viszont sokszor nincs meg a kellő idő és figyelem ahhoz, hogy minőségi munkát végezzenek.

A harmadik ok pedig a megrendelők sürgető magatartása. Ez esetben ugyan érti a dolgát a megbízott szaki, csak ilyen-olyan okokból siettetik a munkáját. Aztán pedig csodálkoznak ha silány a végeredmény.

Markovich azt tanácsolja, hogy mivel milliókról van szó, ha építkezünk, felújítunk, ezért érdemes időt szánni rá, hogy minél inkább utánajárjunk annak a szakembernek, akivel dolgoztatni szeretnénk. Mint mondja, a legjobb ha kérdezgetjük a korábbi munkáiról, mint kivitelező, majd utána el is megyünk oda és megnézzük, igazat mondott-e.

A beszélgetés során – egyebek közt – szóba került még, mi tegyünk, ha a szaki lelép. Adjunk-e előleget a kivitelezőnek vagy kell-e műszaki ellenőr egy építkezésnél.

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.

Fotó: Pexels, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email