erdnyugat_martonnap_indexkep

Több százan vonultak Szent Márton emlékére – videó

erdnyugat_martonnap_indexkep

Több százan vonultak Szent Márton emlékére – videó

Márton lova vezette a vidám menetet, a végén ludakkal is találkoztunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szombat este Márton-napi felvonulást szervezett az Érdnyugat Egyesület. Szent Márton 316 környékén született az akkortájt a Római Birodalomhoz tartozó Savaria nevű településen, amit manapság Szombathelyként ismerhetünk.

A történet szerint Márton egy téli estén egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Erre Márton a saját köpenyét a kardjával kettévágta és egyik felét a koldus vállára borította. De a feljegyzések ezen kívül is többször emlegetik segítőkészségét és jóindulatát.

Márton apja rosszallása ellenére 22 évesen felvette az akkor még viszonylag frissnek számító vallást, a kereszténységet és élete hátra levő részét a krisztusi tanítás terjesztésének szentelte. Amikor 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen, akkor a legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napján elsősorban a németek lakta vidékeken tüzeket gyújtanak, máshol lampionokkal sétálnak a korán leszálló sötétben, és egy Mártonnak öltözött lovas vezeti a menetet. Szombat este ezt a tradíciót idézték fel Érden is, az Érdnyugat Egyesület szervezésében.

 

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email