pexels-binyamin-mellish-169523

Eljött az utolsó pillanat: így készítse fel a kertjét télire

pexels-binyamin-mellish-169523

Eljött az utolsó pillanat: így készítse fel a kertjét télire

Virágültetés, permetezés, trágyázás és lombtakaró... A legfőbb feladatok, amiket a fagy beállta előtt még érdemes elvégezni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Akinek kertje van, az novemberben nem fog unatkozni, mondta el Bálint Károly kertész, az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című reggeli műsorában. Mint mondta, az április nagyon fontos hónap a kerttulajdonosok számára. Hiszen ha azt akarják, hogy a tavasszal minél hamarabb virágba boruljon a kert, akkor a november az utolsó időpont, amikor még ki lehet ültetni a tavasszal virágzó hagymás növényeket, mint például a tulipán, nárcisz vagy a jácint.

Szintén a november a díszfák és cserjék ültetési ideje, fokozottan igaz ez a mediterrán növényekre. A kertész  szerint azért is fontos ilyenkor fákat ültetni, mert hiába alszik a fa, a hajszálgyökérzete télen is fejlődik, így tavasszal sokkal látványosabban nő majd.

De a fagyérzékeny gumós növények gumóját ki kell szedni a földből és tavaszig  megfelelő módon hűvös, fagymentes helyen érdemes tárolni. Bálint Károly hozzátette, a kertben keletkező falevelek összegyűjtése is tipikusan novemberi feladat, mert a lombtakaró segít  megóvni a kevésbé hidegtűrő fajtákat.

Legalább ilyen fontos ez idő tájt a permetezés is. Főként azért jó a lemosó permetezést késő őszre időzíteni, mert kora tavasszal nem biztos, hogy megfelelő lesz rá az időjárás. Tapasztalhattuk az elmúlt években is, hogy sokszor túl hideg van, vagy épp sok a csapadék az említett időszakban.

Ha valaki ódzkodik is a permetezéstől, annak a szakember azt tanácsolja, hogy a körtét, a birsalmát illetve az érzékenyebb gyümölcsfákat mégiscsak így kezelje. Mint fogalmazott, ez biovédekezésnek minősül, vagyis a méreg nem szívódik fel a növénybe, így az emberi szervezetre sem káros.

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni:

Fotó: Pexels

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email