ujraelesztes1

Szívhalál esetén puszta kézzel is újraéleszthetjük a beteget

ujraelesztes1

Szívhalál esetén puszta kézzel is újraéleszthetjük a beteget

Hazánkban az egyik vezető halálozási ok a hirtelen szívhalál, évente 25 ezer ember veszíti el így az életét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Október 16-án volt az újraélesztés nemzetközi napja. Ennek kapcsán a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy rajta múlhat valakinek az élete.

Lukács Péter egykori mentőtiszt, a Medtraining Team Kft. ügyvezetője az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában elmondta: ha valaki a környezetünkben hirtelen összeesik, már a puszta kezünkkel is rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy növeljük a túlélési esélyeit.

„Ha nincs légzése a betegnek, akkor azonnal a 112-es segélyvonalat kell hívni. A mentésirányítók a mentők kiérkezéséig telefonon segítenek a laikusoknak az újraélesztés elkezdésében, és elmondják, hogyan kell végezni a mellkas kompressziót” – fogalmazott.

Hozzátette, a hirtelen szívhalált az esetek több mint felében a kamrafibrilláció okozza. Ilyenkor nem pumpál a szív, de a mellkaskompresszió segítségével fenn tudjuk tartani a keringést, addig, amíg a defibrillátorral képesek leszünk megszüntetni ezt a remegő állapotot. Amikor az eszköz a megfelelő energiával ráüt a szívre, annak lehetősége van arra, hogy a kóros, remegő állapotból újrainduljon.

A defibrillátor a munkahelyeken is fontos

Lukács Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a defibrillátor alkalmazásához nem szükséges orvosi kompetencia. Bár kevesen tudják, számos boltban, bankban és plázában is tartanak már ilyen eszközöket, ami a sikeres újraélesztés kulcsa. Így ha baj van, érdemes rögtön arra gondolni, a közelben hátha van valahol defibrillátor.

Az egykori mentőtiszt szót ejtett arról is, a defibrillátorok ma már könnyen hordozható eszközök. Kétféle létezik belőlük: az automata egy előre programozott algoritmus alapján maga adja le a sokkot. Viszont a félautomatánál  meg kell nyomni a „sokk” gombot ahhoz, hogy működésbe lépjen.

Arról, hogy Érden hol találhatóak defibrillátorok és hogyan mentsünk életet, erről bővebben az Érd FM 101.3 péntek reggeli műsorában beszélgetünk Gregus Lászlóval.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email