szakcsi_KESZ_felirat_nelkul

Eltemették Szakcsi Lakatos Bélát, a világhírű zongoristát

szakcsi_KESZ_felirat_nelkul

Eltemették Szakcsi Lakatos Bélát, a világhírű zongoristát

A világhírű muzsikus az Érd Médiacentrumnak adott interjújában egy meghökkentő jóslatot fogalmazott meg.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szakcsi Lakatos Bélát 80 éves korában, 2022. október 2-án érte a halál. A művészt a magyar zenei élet nagyjainak jelenlétében ma délelőtt kísérték utolsó útjára a Fiumei úti sírkertben – adta hírül a Blikk.

Szakcsi Lakatos Béla zongorázás közben arról álmodozott kilencéves korában, hogy híres zeneszerző és a klasszikus zene jeles közvetítője lesz. Ám miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, megismerkedett a jazz-zenével, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól.

Komoly siker volt számára, hogy 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek, ami nemzetközi karrierjét is beindította. A jazz hazai nagyságai mellett olyan világsztárokkal is játszott, mint John Patitucci, Jack DeJohnette, Dave Weckl vagy épp Frank Zappa.

Számos formációban megfordult. Mind szerzőként, mind pedig közreműködőként sok-sok zenei kiadvány köthető a nevéhez. A jazz illetve fúziós zene mellett játszott és írt musicalt, de a klasszikus és a népzene is érdekelte. Munkásságát számos díjjal, például Liszt Ferenc-, Kossuth-, valamint a Nemzet Művésze díjjal is elismerték.

Élete fő művének tartotta a „Tudás Fája” című Bolyki Györggyel közösen, öt éven át komponált misztériumjátékot, amit nem sokkal a halála előtt mutattak be.

Szakcsi Lakatos Béla az Érdi Jazz Fesztiválon is többször fellépett, például idén, ahol az Érd Médiacentrumnak adta élete egyik utolsó interjúját. Ebben – egyebek mellett – egy jóslatot is megfogalmazott a zene jövőjét illetően. Szerinte manapság már annyira összekeveredtek a műfajok, hogy 2030-35 táján valami egészen új zene fog születni.

Fotó, videó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email