310487151_179630807922371_3002644994739137884_n

Játéknak hitte a kamasz az idős érdi nő kínzását

310487151_179630807922371_3002644994739137884_n

Játéknak hitte a kamasz az idős érdi nő kínzását

A Zsaru Magazin bemutatta azokat a nyomozókat, akik elfogták egy bűnbanda tagjait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy azt az ÉrdMost korábban megírta, erőszakos, vagyon elleni bűncselekményekkel gyanúsítható csapat tagjaira csaptak le az érdi rendőrök szeptemberben. Ketten alig nagykorúak, társaik 13, 16, valamint 17 évesek, a tippadó a legfiatalabb érintett anyja volt.

A történet szerint, az otthonában támadott meg egy 91 éves érdi asszonyt álmában az a jellemzően fiatalkorúakból álló banda, amelynek tagjait hetekkel ezelőtt fogták el az érdi nyomozók. A gyanú szerint a társaságot az egyikük, egy 13 éves lány édesanyja videóhívással irányította a bűncselekmény közben.

Egy új, fiatal nyomozókból álló csoport kezdett dolgozni áprilisban Horváth Róbert Zénó őrnagy, bűnügyi osztályvezető irányításával az Érdi Rendőrkapitányságon. Lugosi Gábor zászlós, Katona Dávid őrmester és Sási Zoltán törzszászlós már akkor eldöntötte, hogy a nyomozói, felderítői munka velejárójának tekintik, ha a magánszámukon a szabadidejükben keresik őket.

Akkor még nem gondolták, hogy többek között épp ennek köszönhetően oldják majd meg az első nagyszabású ügyüket.

– Májusban történt egy bűncselekmény, amelynek ugyanaz az egyedül élő asszony volt a sértettje, mint akit később, augusztusban az otthonában raboltak ki – magyarázza Lugosi Gábor zászlós az előzményeket. – Akkor két nő ment be a sértett lakásába azzal az ürüggyel, hogy ők szociális munkások, és ebédet vittek neki.

Az egyedül élő asszony hitt nekik. Csak később jött rá, hogy amíg az idősebb nővel beszélgetett, a fiatalabb átkutatta a házat, és 10 ezer forintot emelt el az egyik táskából. Miután a sértett feljelentést tett, Sási Zoltán ment ki hozzá. A törzszászlós megadta a mobilszámát az asszonynak és az ügyben megszólaltatott tanúknak. Az egyikük hetekkel ezután felhívta őt.

– Voltak kamerafelvételeink a két nőről. A tanú azzal jelentkezett nálam, hogy újra a ház közelében látták őket – emlékszik a nyomozó.

– Értesítettem a forró nyomos parancsnokot. Rögtön két járőr ment ki a helyszínre, akik nem messze onnan igazoltattak két nőt. Kiderült, hogy egy anya-lánya párosról van szó, és a kamerafelvételek alapján egyértelműen azonosítani tudtuk őket. Miután a lány csak 13 éves, tehát gyerekkorú volt ekkor, ő végül nem lett gyanúsított. Az anya ellen viszont lopás vétsége miatt indítottunk eljárást.

Ezzel párhuzamosan teraszajtó-befeszítéses módszerrel rövid időn belül négy betöréses lopást követtek el Érden az egyik társasházban. A tettesek minden alkalommal pénzt és ékszereket vittek el. Az egyik betörés előtt egy tanú a közeli parkolóban egy piros autó mellett látott egy baráti társaságot.

Nemcsak a kocsit és annak rendszámtöredékét jegyezte meg, de azt is, hogy valaki szó szerint azt mondja: „Nem tudsz bemenni úgy, mint a múltkor, hátulról.”

– Ezek után augusztusban néhány nap eltéréssel két bűncselekményt követtek el a 91 éves sértettnél – teszi hozzá Lugosi Gábor.

Augusztus 17-én ajtóbefeszítéssel hatoltak be hajnal 2 körül a házába. A már a kora miatt legyengült állapotban lévő asszony felriadt, felült az ágyban. A tettesek ugyanabban a szobában kutattak épp az értékek után. Az egyiküknek kifejezetten a sértettre figyelt. A feladata szerint neki bármilyen módon meg kellett akadályoznia, hogy segítséget hívjon.

A fiatalember lefogta, majd letakarta a szemét az ellenkezni próbáló nőnek. Közben a többiek a fiókokban kutattak. Miután nem találtak semmit, üres kézzel mentek el a házból. Néhány nappal később azonban visszatértek, és ugyanolyan módon jutottak be az épületbe. Megint felébredt az asszony, akit ekkor már komolyan bántalmazni kezdtek.

Az egyik elkövető a fejét egy párnával lenyomta, majd a védtelen asszonyt – a térdét, a gyomrát és az arcát többször megütve – próbálták rávenni, hogy árulja el, hol tartja az értékeit. Ő azonban ellenállt. Közben folyamatosan könyörgött, hogy ne bántsák. Végül a tettesek felkaptak néhány borítékot, és elmenekültek.

– Három különböző eljárást folytattunk ekkor a sértettel kapcsolatban – folytatja Katona Dávid őrmester. – Minden egyes ügyben külön-külön nyomoztunk. Közben azonban újabb információkat kaptunk, amelyek összekötötték ezeket az ügyeket a társasházban történt betörésekkel.

Mint Lugosi Gábor elmondta, időközben kiderült, egy piros autót láttak a nyugdíjas asszony házánál is. Közreadták a zsaruk egy üzenetküldő alkalmazás segítségével a saját csoportjukban a kocsi jellegzetességeit. Így jelentkezett két járőr, Incze Attila őrmester és Figura István főtörzsőrmester azzal, hogy a piros Suzukit korábban megállították. Két fiatalember utazott benne, akiket igazoltattak.

Utóbb fény derült arra, hogy a sértetthez is ezzel az autóval mentek az elkövetők. Sőt, miután az áldozat kórházba került, a banda ismét felkereste az üresen álló családi házat. Minden helyiséget felforgattak, végül az egyik szekrényben találtak 280 ezer forintot, azzal menekültek el.

A tettesek után hajtóvadászatot indító zsaruk a bűncselekményekkel végül egy hatfős társaságot hoztak összefüggésbe. A banda vezetőjeként viselkedő, hét általánost végzett, jelenleg három másik eljárás érintettjeként szereplő M. Igort (18) társaival együtt egy budapesti hotelben fogták el szeptember 6-án.

Őt N. Krisztinával (18), illetve egy 16 és egy 17 éves fiúval együtt őrizetbe vették. A csapat tagjaként azonosították M. Igor 13 éves barátnőjét. Ő annak az R. Máriának (39) a lánya, akit kiskorú veszélyeztetése és rablás bűntettekkel felbújtóként vettek őrizetbe.

– Ő a nyomozás adatai szerint videóhívással végig kapcsolatban volt a betörés alatt a lányával – folytatja Katona Dávid. – Miután korábban bejutott a házba, sejtette, hogy hol lehetnek a sértett értékei. Folyamatosan irányította a gyerekeket, hogy pontosan hol kutassanak a pénz vagy ékszerek után.

A felderítésben és a rajtaütésekben az érdieken kívül jelentős szerepet vállaltak a gödöllői, illetve a kistarcsai zsaruk is. A vallomásokból kiderült, hogy a megszerzett értékek árát hamar felélték a kamaszok. Az Érdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya rablás, kifosztás, ötrendbeli lopás bűntettének, lopás kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a társaság tagjai ellen.

A bűncselekmény-sorozattal összefüggésbe hozott M. Igort, N. Krisztinát, valamint két fiú társukat, illetve a tippadó R. Máriát és lányát is őrizetbe vették, a bíróság azóta elrendelte a letartóztatásukat. A 14 év alatti kor ugyanis olyan erőszakos bűnügyben, mint a rablás, nem ad büntethetetlenséget.

– Megdöbbentő volt, hogy a legfiatalabb elkövetőnek a tudatáig sem jutott el, hogy milyen súlyú ügy miatt fogtuk el – teszi hozzá Sási Zoltán. – Neki mindaz, amit az idős sértettel tettek, játéknak tűnt.

Az ügyben gyanúsított másik, jó családból származó, 18 éves lány, aki jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, viszont pontosan tudhatta, hogy mit tesz. Ő figyelőként segítette a bandát. Egy jó nevű gimnáziumban érettségizett, felvették egy főiskolára, a szülei diplomás emberek. Mégis egészen addig, míg a kihallgatásán el nem mondták neki, hogy milyen büntetési tétellel kell számolnia, nemegyszer mosolyogva válaszolt a rendőrök kérdéseire.

A támadások áldozata könnyek között fogadta a hírt, hogy elfogták a tetteseket. Azóta kiengedték a kórházból, jelenleg a rokonainál él. Nem készül arra, hogy visszaköltözik az érdi házba. Hiába tudja, hogy elfogták a kirablóit, fél attól, hogy bármikor is visszatérjen az otthonába.

Forrás: Zsaru magazin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email