22_03_29_erdmost_nincskep

Itt a fűtési szezon: akár ölhet a kéménytűz és a CO-mérgezés

22_03_29_erdmost_nincskep

Itt a fűtési szezon: akár ölhet a kéménytűz és a CO-mérgezés

Hívjunk szakembert, hogy ellenőrizze a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezést, kéményt, füstelvezetőt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kémény potenciális veszélyforrás. A rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetők a lehetséges
veszélyhelyzetek, mint a kéménytűz és a szénmonoxid-szivárgás okozta mérgezés. Közleményében mindenkit arra kér a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, hogy tegye lehetővé az ingatlanba való bejutást, a kémény ellenőrzését a kéményseprők számára.

 

Mint írják, a kémények rendszeres tisztíttatása azért fontos, mert a lerakódott korom begyulladhat,
vagy eltömítheti a füstcsatornákat. A statisztikák szerint sok esetben a kitakarítatlan
füstelvezetők okozzák a kéménytüzeket. Ne próbáljuk házilag magunk javítani a kéményt, gázkészüléket, vagy nem szakemberre bízni a feladatot, mert ahhoz kellő szakismeret szükséges.

Aki elektromos berendezéssel fűt, annak érdemes a lakás villamos hálózatát felülvizsgáltatni. Helyezzünk  kályhák, kandallók elé nem éghető anyagú tálcát és ellenőrizzük a füstcsövek rögzítettségét, a hősugárzók környezetéből a gyúlékony éghető anyagokat távolítsuk el – írta közleményében az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Hozzátették: kisgyermeket üzemelő kályhával, hősugárzó fűtőtesttel ne hagyjunk egyedül a helyiségben. A szénmonoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz az éghető anyagok, pl. fa, gáz tökéletlen égése során keletkezhet. Belégzése során különböző tünetek jelentkezhetnek: enyhe fejfájás, émelygés, hányinger, lüktető fejfájás, álmosság, elmezavar, erős szívverés; eszméletvesztés, görcs, légszomj, halál.

Nagy jelentősége van a szénmonoxid érzékelő elhelyezésének. A készüléket a padlótól, ajtótól, ablaktól, CO forrástól legalább 1,5 méterre kell szerelni.

 

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email