1664353401617

Döntött a közgyűlés: így emelkednek az érdi menzaárak

1664353401617

Döntött a közgyűlés: így emelkednek az érdi menzaárak

November elsejétől 30 százalékkal többet kell fizetni az érdi ovisok, iskolások étkeztetésért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az óvodákban 643 forintot, az iskolákban 744-991 forintot kell majd fizetniük a szülőknek. Ez az összeg alacsonyabb, mint több környékbeli településen, ahol 1000 forint körül alakulnak a közétkeztetés díjai.

Csőzik László polgármester a szeptember 28-ai közgyűlésen elmondta: a szolgáltató Pannon Menza Szolgáltató és Vendéglátó Kft. júniusban levélben kereste meg az önkormányzatot, hogy az alapanyagárak, az üzemanyag, a bérek, az igénybe vett szolgáltatások, a karbantartási kiadások a KSH által közölt inflációs adatoknál jóval magasabb mértékben emelkedtek.

erdi_varoshaza

Ennek okaként elsősorban az elszabadult energia- és beszerzési árakat, valamint az orosz–ukrán háború miatt bekövetkezett alapanyaghiányt jelölte meg. A polgármester elmondta azt is: az önkormányzat először egy hatvan százalékos emelkedésről szóló javaslatot kapott, ám a három hónapig tartó tárgyalások során sikerült elérni, hogy 30 százalék legyen az emelés mértéke.

Mint hangsúlyozta: Érden az elmúlt három évben nem került sor áremelésre, miközben most csak a külső körülmények kényszerítik erre a szolgáltatót és az önkormányzatot.

A polgármester elmondta: a közétkeztetés díjának egy részét az önkormányzat átvállalja, de az áremelkedés teljes hányadát nem tudja. Az óvodákban csak a szülők 20 százaléka állja a térítési díjat, nagyon sok gyermek szülei rászorultsági alapon nem fizet érte.

 

 

Az önkormányzatnak egyébként lehetősége van arra is, hogy csökkenti az étel mennyiségét. Ha például a szolgáltató három dekáról két dekára csökkenti a mennyiséget, vagy mondjuk két deci tej helyett egyet kapnak a gyerekek, el tudják érni azt, hogy ne kelljen több pénzt hozzátenniük a szülőknek. Ezt a megoldást az érdi városatyák korábban elutasították, így nem is került a közgyűlés elé.

T. Mészáros András, a Fidesz frakcióvezetője azt javasolta, hogy amennyivel drágul a közétkeztetés, azt az összeget vállalja át az önkormányzat. Csőzik László válaszában hangsúlyozta: jelen helyzetben ezt nem teheti meg a város. Érd vezetői rendkívüli takarékossági intézkedéseket hoznak majd, mindent megtesznek, hogy plusz forrásokhoz jusson a város.

Csőzik László megígérte, ha az állami normatívát emelik, azt érvényesíti majd az önkormányzat a közétkeztetés árában is, ahogy egy esetleges élelmiszeráfa-csökkentést is.

Bács István (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy olcsóbb áron is lehet tejet kapni, mint ahogy a közétkeztető beszerzi, emellett pedig – mint beszámolt róla – az ő családjuk rezsije egy forinttal sem emelkedett, és nem is ismer olyat, akinek ugrásszerűen megnőttek volna ezek a költségei.

Végül a képviselőtestület 10 igen, 3 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a étkezési díjak emelését.

Így változnak a menzaárak:

Bölcsőde (napi 4 étkezés) napi 602 forint, diétás: 906 forint.

Óvoda (napi 3 étkezés) napi 643 forint, diétás: 693 forint.

Alsó tagozat (napi 3 étkezés) napi 744 forint, diétás: 822 forint.

Felső tagozat (napi 3 étkezés) 847 forint, diétás: 940 forint.

Középiskola (napi 3 étkezés) 991 forint, diétás: 1442 forint.

 

 

Fotók: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email