22_03_29_erdmost_nincskep

Megrohamozták a kérvényezők az érdi önkormányzatot

22_03_29_erdmost_nincskep

Megrohamozták a kérvényezők az érdi önkormányzatot

A Városházán igyekeznek minél előbb kiadni a kedvezményes gázár igénybevételére jogosító hatósági bizonyítványokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hetekkel ezelőtt megjelent egy kormányrendelet, amelynek értelmében  a nagy házban élő lakóközösségek is igényelhetik a rezsicsökkentett árat a meghatározott mennyiség mértékéig, ehhez pedig az önkormányzattól kell kérvényezni a hatósági bizonyítványt.

„Azóta valósággal megrohamozták a kérvényezők az érdi városházát” – nyilatkozta az ÉrdMostnak László Ferenc, a Városháza szóvivője. Mint mondta, a többgenerációs, de nem társasházban élő érdi lakók rezsitámogatására leadott 1196 kérelem közül 705-öt papíron, a többit elektronikus úton, vagy személyesen juttatták el a helyi jegyzőhöz.

„Eddig 703 döntést hoztunk, vagyis a kérelmek 60 százalékát megválaszoltuk. Már 636 érvényes hatósági bizonyítványt adtunk ki, 50 esetben kértünk hiánypótlást, és csupán 17 esetben utasítottuk el a kérelmet.”

„A kiadott hatósági bizonyítványok nagy többsége azt bizonyítja, hogy kettő darab lakóegység van az adott házban. Ami arra utal, hogy főleg azok a családok fordultak hozzánk igazolásért, akik többgenerációs házakban élnek” – hangsúlyozta László Ferenc.

A szóvivő figyelmeztetett: a továbblépés sikeressége nagy mértékben múlik azon, hogy a rezsitámogatást igénylők hogyan nyújtják be a kapott hatósági bizonyítványt az MVM Nexthez. Így akinek elektronikus aláírással van ellátva a kérelme, az csak elektronikusan adhatja be azt az MVM-nek, személyesen nem. Tehát aki nem a szabályok szerint jár el, az kockáztatja az eljárás sikerességét.

A jogszabály szerint az önkormányzatnak az igényléstől számítva nyolc napja van arra, hogy kiadja a hatósági bizonyítványt, amelyet az igénylőnek el kell vinnie a gázszolgáltatóhoz. Ez alapján pedig a következő hónap elsejétől lehet érvényesítheti az árképzésben a kedvezményt a törvényben meghatározott gázmennyiség erejéig.

„Fontos, hogy  az egy épületben működő lakóegységek rendelkezzenek külön-külön tisztálkodási és főzési lehetőséggel, ugyanis csak így értelmezhető az egységenkénti 144 köbméterre vonatkozó havi kezdvezményes ár”

– mondta el a szóvivő.

A kérvényezéssel kapcsolatban hivatalos tájékoztatást a város honlapján a www.erd.hu oldalon is találhatnak, de korábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk azokkal a leggyakoribb kérdésekkel, amelyek felmerülhetnek a hatósági bizonyítvány igénylésével kapcsolatban.

László Ferenc ennek megfelelően hozzátette, az önkormányzat minden segítséget megadott, hogy az igénylők formailag megfelelően tudják kitölteni a a szükséges nyomtatványokat. Ha valaki mégis hibázik, nem úgy jelenti be az adott lakóegységet, ahogy az a jogszabály szerint elvárható, úgy az önkormányzatnak el kell utasítania a kérvényt.

Fontos megjegyezni, hogy a lakosok a büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak arról, hogy valóban az általuk meghatározott számú lakóegység van az ingatlanban. Amennyiben a tulajdonos később ellenőrzést kap a gázszolgáltatótól vagy az építési hatóságtól és kiderül, hogy jogosulatlanul veszi igénybe a kedvezményt, akkor a piaci ár és a kedvezményes ár közötti különbséget vissza kell fizetnie.

A témában készült beszélgetést itt meghallgathatja:

fotó: ÉrdMost/archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email