20220924_113056

Elképesztő, hogy milyen tárgyak kerültek elő a csatornából – fotó, videó

20220924_113056

Elképesztő, hogy milyen tárgyak kerültek elő a csatornából – fotó, videó

Nyílt napot tartottak az érdi szennyvíztisztító-telepen, ahol néhány különlegességet is bemutattak az érdeklődőknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, amit levitt a víz, attól egyszer s mindenkorra megszabadult, bármi is volt az. Azt képzeljük, a szennyvíztisztító majd úgyis ártalmatlanítani fog minden leeresztett anyagot. Ez sajnos nem igaz. A tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni, ráadásul sérülékeny is.

A lakosság tehát nem nagyon ismeri azt a folyamatot, amely során a szennyvízből egy olyan tisztított víz lesz, amely már alkalmas arra, hogy a Dunába kerüljön – hangsúlyozta Lanku Ildikó, az ÉTV Kft. ügyvezetője.  Ezért is volt fontos, hogy ezen a nyílt napon be tudják mutatni az érdeklődőknek a szennyvíztisztító-telep működését, továbbá felhívni a a figyelmet azokra a felhasználói hibákra, amelyek miatt műszaki problémák lépnek fel a csatornahálózatban. 

Az elmúlt tíz évben sajnos nem nagyon volt pozitív változás a felhasználói szokások terén, minden évben egyre több műszaki meghibásodáshoz vezet a nedves törlőkendők használata, főként az átemelő szivattyúk leállását okozzák. Kimagasló az a költség, amelyet a meghibásodott szivattyúk javítására fordít a cég.

Az érdi szennyvíztisztító-telep amúgy egy rendkívül korszerű létesítmény, teljes biztonsággal tudja ellátni Érd, Tárnok és Diósd településekről érkező szennyvizet. Tíz évvel ezelőtt egy jelentős fejlesztést hajtottak végre, hármoszorosára nőtt a telep kapacitása, egy új tisztítási technológiát vezettek be. A telepet megfelelő műszaki színvonalon tartják, folyamatos fejlesztések zajlanak – mondta az  a cég ügyvezetője.

A nyílt napra regisztrálni kellett az érdeklődőknek, akik teljesen körbejárták a területet. Minden egyes ponton tájékoztató táblák magyarazták, hogy az adott helyszínen éppen mi történik a szennyvízzel.

A túra utolsó állomásán pedig egy vitrinben azokat a tárgyakat állították ki, amelyek a szennyvíz tisztítása során kerültek elő. Mobiltelefonok, műfogsor, lőfegyver és még lőszereket is találtak az elmúlt években.

Mivel a szennyviztisztitó-telepek elsősorban élő mikroorganizmusok segítségével tisztítanak, a csatornahálózatba csak lebomló, őket nem károsító anyagok juttathatók. Ha a csatornahálózatba méreg kerül, elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, ez által a befogadó élővíz sérülhet, ráadásul a szennyvíziszapot sem lehet hasznosítani a mezõgazdaságban.

Vannak anyagok, amelyeket SZIGORÚAN TILOS a csatornába juttatni:

  • mérgek
  • gyógyszerek és növényvédő szerek
  • nehézfém tartalmú folyadékok
  • tűzveszélyes anyagok, benzin, higító, festék stb.
  • lebomlásuk során mérgekké, vagy tűzveszélyessé váló anyagok

A csatornahálózat továbbá nem alkalmas szilárd hulladékok „eltüntetésére” sem. Ezek elzárják a víz útját és tönkreteszik a szennyvízkezelés során alkalmazott műszaki berendezéseket. Ezeket az anyagokat is TILOS a csatornába dobni:

  • bármilyen eredetű fa, kő, csont, műanyag háztartási eszköz, fémkupak, műanyag és üvegpalack, stb.
  • macskaalom, építési törmelék, homok, kavics
  • vízben nem oldható egészségügyi anyagok(vatta, tampon, nedves törlőkendő, stb.)
  • egyéb háztartási hulladékok(textil, növény, gyümölcsmag, szárnyasok tollazata, szőr, stb.)

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email