IMG_0703

Így ápolják a cigány kultúrát és hagyományokat Érden

Az Érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a romák világnapja alkalmából kulturális fesztivált szervezett az érdi napközis táborban.

Már 51 éve annak, hogy 1971. április 8-án a különböző roma népcsoportok képviselői elhatározták: a jövőben együttműködnek, hirdetik a roma kultúrát és harcolnak a romák jogaiért. Ekkor állapodtak meg az egységes roma zászlóban, himnuszban és az “Opre Roma!” (Fel, Cigányok!) jelmondatban.

Az Érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat “OPRE ROMA 2022” címmel  szeptember 10-én a romák világnapja alkalmából nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó, kulturális rendezvényt szervezett. Ahol a szabadtéri zenei, kulturális program mellett a hagyományőrző roma főzőversenyt is helyet kapott.

 

Persze a roma nap legfőbb célja a közösségépítés mellett a hagyományaik és a kultúrájuk ápolása volt. A résztvevőknek lehetőségük volt betekinteni a hagyományos roma kultúra elemeibe, így megismerkedhettek anyanyelvükkel, hagyományaikkal, zenei és tánckultúrájukkal.

– Roma identitástudatunk útján egy valódi közösséget formáltunk, ami a roma hagyományok megőrzését és megerősítését szolgálja – foglalta össze az esemény lényegét Balogh Csaba, az Érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat – elnök.

A romák világnapja alkalmából rendezett kulturális esemény megvalósítását a Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően a Roma Nemzetiségi Kulturális kezdeményezések 2022. pályázatán keresztül valósították meg.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email