rusvai

Rusvai Miklós: eltűnik a Covid járvány, de a vírus marad

Úgy tűnik, hogy a járvány megszűnőben van, és ha szerencsések vagyunk, akkor erősebb variánsok már nem lesznek.

Elköszönhetünk a koronavírusjárványtól, legalábbis az eddigi formájában – nyilatkozta az ÉrdFM 101.3 Bundáskenyér című reggeli műsorában Rusvai Miklós víruskutató. A szakember hozzátette, hogy az eddigi pandémiát felváltja az endémia, tehát egy folyamatosan velünk lévő vírussá szelídül a koronavírus.

Az eddigiekhez képest a vírus nem okoz majd olyan nagy hullámokban jelentkező, és az egészségügy számára súlyos gondot okozó megbetegedést

– hangsúlyozta a szakember.

Rusvai Miklós kiemelte, hogy a vírus nem tűnik el az életünkből, velünk marad, csak más formában mint eddig. Számos egyéb betegséget okozó vírussal kapcsolatban elmondható ugyanez, például a herpesz, a bárányhimlő, valamint a mumpsz is itt van körülöttünk és ezek “várják” az alkalmat, hogy megbetegedést okozhassanak – fejtette ki a virológus.

Minden ember átlagosan közel négyféle vírussal fertőzött, de ezt nem sokan tapasztalják, hiszen általában megfelelően táplálkozunk, jó az immunrendszerünk, így a szervezetünk nem engedi a betegség kialakulását. Tehát más vírusokkal kapcsolatban is elmondható, hogy állandó endémiában él a társadalom.

covid_vakcina

A szakember az oltásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy azok akik felvették a harmadik oltást és semmilyen rizikócsoportba nem tartoznak, nekik már negyedik oltásra nincs szükségük. Jelenleg az omikron  BA.1 változata terjed, amely a korábbi variánsokhoz képest egy lényegesen gyengébb vírus. A legújabb vakcina az úgynevezett magas kockázatú csoportoknak ajánlott:

  • 80 év felettiek
  • cukorbetegek
  • magasvérnyomással élők
  • túlsúly problémákkal küzdők
  • légúti allergiások
  • dohányosok, akik nagyobb mennyiséget szívnak
  • tumorkezelésben részesülők

A maszkhasználat fontosságára is figyelmeztetett Rusvai Miklós, hiszen ez nem csak a koronavírus terjedését akadályozza meg, hanem legalább két tucat más felső légúti megbetegedést okozó vírus ellen is hatékony, ami közegészségügyi szempontból sem elhanyagolható.

Jelenleg egyéni döntés kérdése a maszk viselése, de a veszélyeztetetteknek mindenképpen ajánlott a használata a szakember szerint.

covid_kalvaria

A reggeli műsorban készült beszélgetés során a járvány összegzéseként elhangzott, hogy az egész világ nagyon jól reagált a kialakult helyzetre. A kormányok, a lakosság és a média is megfelelően működött az adott helyzetben, ilyen mértékű világszintű összefogást talán soha nem lehetett tapasztalni, mint amit a COVID idézett elő.

Nagy eredményként értékelhető, hogy az emberek többsége pedig elfogadta, hogy egy év alatt is lehet hatékony vakcinát gyártani.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email