tarsajatek_jpg_pixabay_

Dübörög a társasjáték kölcsönzés a könyvtárban

tarsajatek_jpg_pixabay_

Dübörög a társasjáték kölcsönzés a könyvtárban

Azonnal népszerű lett a városi könyvtár új szolgáltatása Érden.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

E sorok írójaként igencsak elfogult vagyok, ha társasjátékokról van szó, úgyhogy felvillanyozott a Csuka Zoltán Városi Könyvtár júliusban indított szolgáltatása, a társasjáték-kölcsönzés. Hát még amikor megláttam a kínálatot. Nem sorolom fel a jelenleg ötvenegy játékból álló teljes listát, akit érdekel, megtalálja a könyvtár honlapján. Elég az hozzá, hogy a 7 csodától a Dixiten és a Tabun át a Villamos dilemmáig van itt minden, amivel egy baráti társaság, illetve család jól eltölthet egy (vagy akár több) estét.

Bár családot írtam, érdemes hangsúlyozni: ezek a játékok nem kisgyerekeknek szólnak, hanem 12-14 éven felülieknek. Nem véletlen, hogy a könyvtár felnőttrészlegéből kölcsönözhetők. Hogy miért? Mert egy három-hétéves gyerek még nem tud úgy vigyázni a játékokra, mint a nagyok, a széttépett, összefirkált kártyákat, elveszített figurákat, elhasadt táblát pótolni költséges és nehézkes lenne. Márpedig ezek a játékok nem olcsók, darabja gyakran több mint húszezer forintba kerül.

Hogy a rongálásokat és a kellemetlenségeket elkerüljék, a könyvtárosok a figuráktól a kártyákig minden egyes játék tartozékait apróra felleltározzák, és kölcsönzéskor, illetve visszahozatalkor ellenőrzik a leltárt (amit a játék dobozába is beragasztanak).

„Ez hatalmas munka volt, hónapokig tartott, mire előkészítettük kölcsönzésre a társasjátékokat. Ráadásul készítettünk egy katalógust is, amelyből az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak az adott játékról” – mutatta Sirhánné Varga Lilla könyvtáros. Hozzátette: saját tapasztalataikat is feltüntetik a leírásnál, hogy ezzel is segítsenek a választásban.

Ha a nyári zárást leszámítjuk, körülbelül egy hónapja nagy sikerrel működik a játékkölcsönzés. Két hét alatt elfogytak a kölcsönözhető társasok, így a kezdetben harminckét darabos állományt bővíteni kellett, és most már ötvenegy játékból lehet választani. „Előjegyzések, foglalások is vannak folyamatosan, és sokan csak a társasjátékok miatt iratkoztak be hozzánk. Tudni kell, hogy sok könyvtárban kaució ellenében lehet csak társast kölcsönözni, mi azonban letétet nem kérünk. Viszont a kölcsönzés időtartama nem egy hónap, hanem csak két hét. Szeretnénk ugyanis, ha minél több emberhez eljutnának a játékok” – fűzte hozzá Lilla.

Forrás: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email