„Itt kötelező alkudni!”

Vasárnap délután a nyár eleji nagy sikerre való tekintettel ismét megrendezték a garázsvásárok vasárnapját, amihez 20 érdi család csatlakozott.

Nem gondolná az ember, de igazi kincseket találhat, ha elmegy egy ócskapiacra. Halottam olyan történetet, hogy valaki egy ilyen vásáron néhány ezer forintért megvásárolt egy art deco lámpát, amit felújíttatott, majd több száz ezer forintért eladta. Manapság nem kell Devecserig utaznunk, vagy az Ecseri piacra kimennük, ha jó dolgokat szeretnénk vásárolni, mert simán lehet, hogy elég átugranunk a szomszédba, ahol megnézhetjük, mit adnak el.

Például most vasárnap, amikor második alkalommal rendeznek garázsvásárok vasárnapját Érd nyugati részén. Összesen 20 család jelentkezett, hogy a saját kertjében vagy portája előtt árulja azokat a holmikat, amikre már nincs szüksége, de mások számára még hasznos lehet. Az iskola és az óvoda tanévkezdése a mostani garázsvásárok fő apropója, de szinte mindenhol láttunk retro tárgyakat, könyveket, és sok játékot. „Itt kötelező alkudni!” – mondta el az ÉrdMostnak Pendert Éva, főszervező. A legtöbb helyen nincsenek fix árak, a vásárlás komolyságát sok esetben a mutatja, ha vevő elkezd alkudozni, ebből tudhatjuk, hogy komoly vásárlási szándékkal rendelkezik.

Jó tudni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) tájékoztatása szerint a ház mellett, a garázsban, az udvaron, esetenként akár bent a házban, lakásban, eseti jelleggel működő bolhapiac adómentesen működtethető, ha a magánszemélyek által így megszerzett jövedelem „az ingó vagyontárgyak átruházásából” az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.

Ha pedig a magánszemély bevétele az említett összeget meghaladja, akkor az elszámolható költségekkel csökkentett bevétel lesz a jövedelme (ami a 200 ezer forintot nem haladhatja meg), amelyet 15 százalékos adó (szja) terhel. A 600 ezer forint bevételbe (illetve a 200 forint jövedelembe) azonban nemcsak a garázsvásáron szerzett összeg számít bele, hanem az is, ha év közben például az interneten értékesíti valaki a megunt holmikat. Ezen összeghatárokon belül tehát nem keletkezik adófizetési kötelezettség és számla-, nyugtaadási és áfafizetési kötelezettség sem terheli az eladókat.

Jövő héten is lesz egyébként garázsvásár, ezt az érdi piacon szervezik az állatpiac területén.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email