gyertya-1024x682

Az elhunyt Gorbacsov titkáról mesélt barátja az érdi rádiónak – exkluzív

gyertya-1024x682

Az elhunyt Gorbacsov titkáról mesélt barátja az érdi rádiónak – exkluzív

A 91 évesen elhunyt Mihail Gorbacsov politikájának sikere az egyszerűségében és az emberségében rejlett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kedden éjszaka Moszkvában meghalt a világ egyik legismertebb politikusa, Mihail Gorbacsov, aki a 80-as években a rettegett Szovjetunió utolsó kommunista főtitkáraként a legtöbbet tette a világbéke megőrzéséért.

„Parasztfiúból lett királyfi” – így emlegette őt pár órával a halála után barátja, Zolczer János újságíró, aki ma reggel az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című adásában emlékezett rá. Kövesdi Péter műsorvezető kérdésére elmondta: könyveihez világhírű politikusokkal készített interjúsorozatot, amikor húsz éve a német külügyminisztert arra kérte, segítsen, hívja fel neki Michail Gorbacsovot.

Gorbi pár nap múlva visszaüzent: a következő héten találkozzanak Bécsben. Azonnal barátok lettek. Ha a politikus épp Budapesten járt, mindig meglátogatta a magyar újságírót, de ő is elhívta magához a kaukázusi szülőfalujába, egy kis parasztházba, ahol felnőtt.

– Szeretett az egyszerű emberekkel beszélgetni, fotózkodni. Békés úton változtatta meg a világot. Lefegyverezte a politikusokat a közvetlenségével. Amikor George Bush amerikai elnök először találkozott vele, nem tudott szóhoz jutni a döbbenettől. Ugyanis Gorbacsov azt mondta: „Hi, George, gyere, üljünk le és beszélgessünk, a többiek majd írják a protokoll megállapodást.” Ezután az USA elnökével 20 percen keresztül beszélt a halál utáni életről, a túlvilágról  – mesélte Zolczer János.

Az újságíró szavaiból kiderült az is: miközben Gorbacsovot a világ többi részén hősként ünnepelték, hazájában ellenségként kezelték, mondván: szétverte a Szovjetuniót. Oroszország vezető politikusai nem hallgattak meg a tanácsait. Míg Róma vagy Washington utcáin sétálva az emberek mosolyogva üdvözölték, megállították őt, Moszkvában kifejezetten gyűlölték. Volt, hogy leköpték, nem szolgálták ki a repülőtéren, a Vörös téren pedig kellett függönyözni az autóját, mert a dühös moszkvaiak megtámadták volna.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg:

 

Mihail Gorbacsov legjobb barátja a felesége, Raisza volt, aki 1999-ben meghalt. A politikus azóta bármerre járt, bement a templomba és gyertyát gyújtott érte. „Várom a napot, amikor újra találkozhatom Raiszával” – mondogatta Gorbi, akinek különösen fájt az orosz-ukrán háború, mert az édesapja orosz, az édesanyja pedig ukrán származású volt.

Mihail Gorbacsov évek óta beteg volt. Az életéről Zolczer János dokumentumfilmeket forgatott és egy könyvet is írt a vele  folytatott beszélgetéseikből.

 

 

 

Fotó: ÉrdMost/MTI

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email