„Add már, Uram, az esőt!”

A magyar nemzet egyik legnagyobb ünnepe augusztus 20-a. Az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából városi ünnepséget rendeztek a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében. Az eseményen megáldották az új kenyeret és átadták a városi kitüntetéseket is.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Érden is szép hagyománya van az ünnepnek, idén is impozáns és színvonalas műsorral ünnepelt a város. Elsőként Aradszki András országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Azt mondta: „Az egykor kereszténynek megálmodott Európai Unió mai vezető elitje példát vehetne első királyunkról, mert Szent István a béke embere volt, és sziklára épített! A Magyarok Nagyasszonyának és nemzetünk szentjeinek közbenjárása adjon erőt mindannyiunknak megtalálni a Sziklát, és mindent rá építeni!”

Csőzik László, Érd polgármestere is köszöntötte az érdieket, s egyúttal üdvözölte az esőt is. „Mennyit vártunk rá! Eső nélkül nincs kenyér, eső nélkül nincs élet. Augustus 20-a egy katonás, fegyelmezett ünnep, mert nagyon pergő, nagyon határozott válaszokat ad a legfontosabb kérdésekre és mindezt őszintén. arról szól, hogy erősek vagyunk és tudunk és akarunk modern államot létre hozni és igazgatni. Továbbá arról is szól, hová akarunk tartozni. Európához tartozunk, a kereszténységhez tartozunk, a nyugati világhoz tartozunk. Augusztus 20-a ezenkívül a hon megtartásának ünnepe is, ahogy a változásoké is.” 

Érd hagyományaihoz híven az egyház képviselői megáldották a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret. Először Hajdú Ferenc – katolikus plébános, majd Tar Zoltán református lelkész mondott áldást, végül Fórizs Gyula Zsolt baptista lelkész mondott szentséget az új kenyérre. Az ünnepi műsorban közreműködött a Harmónia Vegyes Kar és Kiss László és Kissné Matkó Gabriella, majd sor került a városi díjak átadására.

Érd Közneveléséért Díj: Agócs Erika, a Harkály Tagóvoda vezetője, Szijártóné Somogyi Mónika, az Érdligeti Általános Iskola vezetője és Versits Lívia, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára
Érd Egészségügyéért Díj: Dr. Jánosi Mihály házi gyermekorvos
Érdi Közszolgálati Díj: Kartikné Szilágyi Enikő, a Polgármesteri Hivatal csoportvezetője és Szarka Gábor, az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény műszaki ágazatvezetője
Év Családja Díj: Barakonyi-Tóth Viktória és Hegymegi-Barakonyi Bálint családja
Érdi Sport Díj: Schóber János nyugalmazott testnevelő tanár és aktív kézilabdaedző

2022-ben is megválasztották az ország tortáját. Az érdi program méltó lezárásaként a vendégek az idei év ország tortáit kóstolhatták meg.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email