fakivagas2

Az erdő nem tűzifa, hanem ezernyi állat- és növényfaj élettere

fakivagas2

Az erdő nem tűzifa, hanem ezernyi állat- és növényfaj élettere

Minden gondolkodó ember felismerte már, hogy a fák jelentősége óriási a klímaválság hatásainak enyhítésére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kormány úgy döntött, hogy felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt, a jövőben könnyebben lehet természetvédelmi területen tarvágást végezni, de általánosságban is felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat.

A fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatógi döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni – adta hírül az Érdi Újság. Ha egy védett területen kivágnak egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni. Természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet. Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz. A száz százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is kivághatóak lesznek. Ez téboly.

Ugyanakkor a józan ész nevében jelentsük ki, az erdő elsősorban nem tűzifa. Az erdő elsősorban ezernyi állat- és növényfaj élettere. Levélfelülete évente 1 tonna port köt meg, egy meleg nyári napon 400 liter vizet párologtat, ami 3 fokkal csökkenti a hőmérsékletet a fa alatt, árnyékot biztosít, egy óra alatt 1,75 kg oxigént termel, egy napsütéses napon 18 kg széndioxidot alakít át, 10 ember napi oxigénszükségletét állítja elő. Hogy elég levegőnk van, az a növényeknek köszönhető, ugyanis a légkör széndioxid tartalmát alakítják át fényenergia és víz segítségével a növekedésükhöz szükséges tápanyaggá, a folyamat mellékterméke az oxigén. Az sem logikus, hogy a gázhiányt hogyan akarják fával pótolni, hiszen az idén kivágott fa nem tüzelő. A friss vágású fa nedvességtartalma minimum 40 százalék fölött van. Tűzifa kb. másfél év múlva lesz belőle, ha nedvességtartalma 20 százalék alá csökken. Mi, érdiek, télen tapasztaljuk a helytelen fűtés következményeit, a fűtési idényben levegőt sem lehet venni, látjuk a kéményekből áradó sárga, vörös, fekete füstöt.

A tébollyal szemben az egyetlen helyes magatartás a faültetés. Dr. Barabás Emőkét, az érdi polgármesteri hivatal Igazgatási és Hatógi Főosztályának főosztályvezetőjét arról kérdeztük, milyen feltételei vannak Érden a faültetésnek. Megtudtuk, hogy „a kormány fakivágással kapcsolatos módosítása kizárólag az erdőgazdálkodásra, erdőgazdaságokra vonatkozik, a település belterületén található közterületre és magáningatlanra nem. Érden magáningatlanon szabadon ültethető fa, ahhoz engedély beszerzése nem szükséges. Amire azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy kerítéstől, valamint épületektől olyan távolságra kerüljön telepítésre a fa, hogy annak növekedése a jövőben se veszélyeztessen vagyonbiztonságot, tehát ne roncsolja a kerítést, ne érjen hozzá az épülethez. Közterületen a faültetés engedélyköteles (ugyanígy a fakivágás is – szerk.), tekintettel például a légvezetékekre és a föld alatt futó vezetékekre. A kérelmet Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani. A faültetésre javasolt fafajok jegyzékét az Érd Megyei Jogú Város településképe védelmének helyi szabályairól szóló 5/2018. (II.21.) önkormányzati rendeletének melléklete tartalmazza.

A telepítésre ajánlott fafajták között van a juhar, éger, gyertyán, gesztenye, vad- és madárcseresznye, sajmeggy, kőris, dió, nyár, tölgy, fűz, berkenye, hárs, szil. Amit nem ajánlanak: bálványfa, zöld juhar, gyalogakác, vörös kőris, kései zelnicemeggy, fehér akác.”

Tetlák Örsöt, Érd alpolgármesterét arról kérdeztük, hol tart az érdi klímapark megvalósítása és a 2019-es kampányban nagy hangsúlyt kapott zöld-program?

Megtudtuk, hogy jól halad a Darukezelő utcai klímapark építése: „A terv az, hogy megfontolt és kímélő beavatkozással alakítsunk ki egy pihenőparkot, amit a környékbeliek egyébként most is szívesen használnak. Most a tájépítészeti terv készül el és a Top Plusz forrásból ki is alakítjuk a végleges parkot. Általában igaz, hogy ami megőrzendő érték a területen (levente üdülő fasora, őshonos fák, maradék fenyők, pince), azt mind megtartjuk és a nevének megfelelően egy klímabarát területet alakítunk ki oktató és rekreációs céllal.

Ezzel együtt a zöld-program is halad a maga útján:

Városi környezetben a fasorok, ligetek, sövények kialakítása kulcsfontosságú a hőmérséklet csökkentése, a nagy mennyiségben ömlő víz (villámárvizek) kezelése, egyáltalán az életminőség szinten tartása és emelése miatt. Fontos, hogy következetesen szigorúak legyünk az építési telkeken kivágott fák pótlása, egyáltalán a kivágások engedélyezése terén. Személyes törekvésem, hogy az udvarokon, kertekben minél több gyümölcsfa is jelenjen meg, ezért már több ezer csemetét osztottunk ki. 2019-ben azt ígértük, hogy Érdet ‘bezzegvárossá’ akarjuk tenni, a zöldterületi fejlesztések pedig ilyen irány. Nemcsak megóvjuk, ami kevés megmaradt, de új parkokat, új zöld területeket is alakítunk ki. A LevenDuna és a Darukezelő utca kijelölték az irányt, amint megérkeznek az uniós források, a zöld fejlesztések is elindulnak.”

Bartos Csilla

Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email