Lubaczow

6 év után először ment Érd a testvérvárosához

Lubaczow

6 év után először ment Érd a testvérvárosához

Érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat delegációja június 26-29 között látogatást tett a lengyelországi Lubaczówban a Waclaw Feczak alapítvány Dwa Bratanki pályázatának keretében. Lubaczów 22 éve Érd testvérvárosa, a látogatás célja ennek a kapcsolatnak az erősítése volt. Városunk utoljára 2016-ban küldött delegációt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi önkormányzat már tavaly elnyerte a támogatást, ám a látogatást először a pandémiás helyzet, majd a határ közelsége miatt az orosz-ukrán háború akadályozta.

A városházán tett látogatás során a küldöttségnek lehetősége volt egy rövid megbeszélésre a helyi vezetéssel. Természetesen a háború is szerepelt a témák között, hiszen Lubaczów kiemelten fontos szerepet tölt be az Ukrajnát elhagyó menekültek koordinálásában és ellátásában. Az elmúlt időszakban voltak olyan napok, amikor 20-30 ezer ember haladt át a városon.

A delegáció megtekintette a város nevezetességeit, köztük a főteret, a zsidó temetőt, valamint a helytörténeti múzeumot és lehetőség volt a lengyel gasztronómia megismerésére is. Lubaczówon kívül a környéken szervezett kirándulások során ellátogattak még a helyi közigazgatás központjába, Rzeszóvba, és Łańcut várához.

Az Érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat próbál minden korosztálynak programokat szervezni, ezúttal fiataloknak nyílt lehetősége az utazásra. Elmondásuk szerint a lengyel-magyar barátság odakint erősebben van jelen, mint hazánkban, de munkájukkal próbálják itthon is mélyíteni ezt a közel 1000 éves kapcsolatot.

Az érdi önkormányzat által elnyert pályázati támogatás révén a program minden költségét a Wacław Felczak Alapítvány finanszírozta. A nemzetiségi önkormányzat vezetője köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, amiért segítették a látogatás megvalósulását.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email