1656235868859-1-scaled-pqvkz7vh7wczzbkr96abxpikvddkeexugk0ne6t59c

Egy éjszaka (nem csak) a földrajz jegyében

1656235868859-1-scaled-pqvkz7vh7wczzbkr96abxpikvddkeexugk0ne6t59c

Egy éjszaka (nem csak) a földrajz jegyében

Magyarország és Érd rejtett kincseiből válogatott és mutatott be egy csokorra valót a Magyar Földrajzi Múzeum június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy azt már megszokhattuk, idén is színvonalas és különleges programmal készültek a múzeum munkatársai. A meséktől és népdaloktól a Kőrösi Csoma életútját ismertető, a  zenés műsoron át a hegymászó élményeket bemutató vetítésig, a Kárpát-medence és benne Érd növényritkaságait felvonultató előadástól a barlangok világát bemutató kiállításig mindenki megtalálhatta az őt érdeklő programot.

A gyerekeket hagyományőrző kézműves foglalkozások várták, és bár erre sötétedésig várni kellett, sok család vett részt az Érdi Csillagászati Egyesület távcsőbemutatóján is.

A kocsiszínben negyed nyolckor kezdődtek a népköltészet és a népzene nyelvén a bukovinai székelyek, illetve Kőrösi Csoma Sándor világába vezető programok. Az Aranyalma Páros (Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett) úgy mesélte el Kőrösi életútját, hogy minden fontos állomást egy-egy helyi népdallal mutatott be, jórészt eredeti hangszerekkel kísérve, így a kecskedudától a tibeti hangtálig számtalan különleges hangszer felcsendült – ezeket az előadásuk végén meg is csodálhatta, kézbe is foghatta a közönség. “Megszállottan gyűjtjük az archaikus népzenéket, ezerötszáz órányi anyagunk van otthon. Igyekszünk eredeti dolgokat bemutatni” – mondta Bernadett, aki ezen az estén a magyaron kívül énekelt ujgurul, pastu, kazah és szír nyelveken is.

Fél tízkor a szakmai előadások következtek. A széksorok a késői óra ellenére is megteltek, ami nem véletlen: a meghívott előadók, szakemberek úgy tudtak átadni értékeket, ismereteket, kutatási eredményeket, hogy azt a laikus, érdeklődő közönség is értette, élvezte. A több kitűnő előadás közül Szendrő Szabolcs vetített képes életút-bemutatóját emelnénk ki: a hegymászó, akinek egy vonatbaleset következményeként a bal lábát térd alatt amputálták, a Börzsönytől eljutott a Himalájáig. Fotói és – gyakran humoros, máskor nagyon is komoly – történetei nemcsak a hegymászók, illetve a csúcsok világába engedtek bepillantást; azt is megmutatták, mennyi mindenre van szükség a sikerhez, a szakmai alázattól a felkészültségen át az időjárásig.

A múzeumban ezen az éjszakán este tíz óráig minden kiállítást ingyenesen látogathattak az érdeklődők. Délután nyitotta meg kapuit a Mit adnak nekünk a barlangok? című, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat által szervezett kiállítás is, amit – mint Hegedűs Gyula elnök tudósítónknak elmondta – egy világszintű rendezvénysorozat keretében szerveztek meg Érden.

“A látogatók a barlangok sokszínűségét ismerhetik meg. Tárgyi részek, karsztmodellek, barlangászfelszerelés, és olyan eredeti leletek láthatók itt, amelyeket több másik múzeumból kölcsönöztünk – tehát nem csupán fényképes anyagot állítottunk ki” – mondta az MKBT elnöke, akitől megtudhattuk azt is: a kiállítás ez év végéig látogatható a Magyar Földrajzi Múzeumban.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email