SAMSUNG CAMERA PICTURES

Egy délelőtt a levegőgyárban

Költészet, zene, festészet és madárdal hatalmas tölgyek árnyékában. Így lehetne egy mondatban összefoglalni azt a délelőtti programot, amit a Szepes Gyula Művelődési Központ, a Poly-Art, illetve a vendéglátó Czabai Balázs szervezett az időseknek.

Aki már járt ott, tudja, aki nem, annak érdemes kipróbálnia, micsoda élmény elüldögélni az évszázados tölgyek árnyékában, beszívni a jó levegőt, hallgatni a madárcsicsergést egy verőfényes kora nyári napon. A Czabai-kert kapuján átlépve megváltozik a (mikro)klíma, és ezzel észrevétlenül vált a fókuszunk is, elkezdünk másra és máshogy figyelni.

 

„Egy hektár területű a Czabai-kert, ami 1977 óta természetvédelmi terület, és 2000-ben kapta meg a Madárbarát kert címet. Ez a hamzsabégi erdő egyedüli maradványa. A legidősebb fák 120-130 évesek. Az 1800-as évek végén ugyanis ezen a területen tarvágást hajtottak végre: ez azt jelenti, hogy közvetlenül a talajfelszín felett vágják el a fát. Az eredeti gyökérállományból öt év után indulnak el az új hajtások, és kialakul egy-egy nagy törzsű fa. A Czabai-kertben 283 tölgyfa található, mind az eredeti gyökérállományból nőtt ki, tehát nem ültetett fák” – tudtuk meg Czabai Balázstól, aki látogatóinak nemcsak bemutatta a kertet, de még egy kis játékot is ajánlott: megtippelhettük, hány levél nő egy-egy tölgyfán (a megoldást nem mondjuk el, de annyit igen, hogy csupán egy helyes találat érkezett, az viszont meglepően pontos volt).

A kert madártani szempontból is különleges: 25 faj fészkel itt, költöző és állandóan itt tartózkodó madarak egyaránt. „A madarakat októbertől február végéig etetem, amikor az időjárási viszonyok ezt indokolják, de az év 365 napjában itatom őket” – mondta kérdésünkre Czabai Balázs.

 

Az egyhektáros kertet nemcsak a madarak látogatják évről évre, hanem Érd festői, írói, költői is. Számtalan alkotótábort, bemutatót, irodalmi estet rendeztek itt nyaranta, míg a Covid közbe nem szólt. Ezért is volt különleges a május 25-i alkalom, hiszen ismét versek és zeneszó csendült fel a fák alatt, a Poly-Art, illetve a Temesi Éva Irodalmi Kör tagjainak jóvoltából. Habos László és Szabó Aida (Jampa drolma) szavalata után Somfai István zenélt, majd Csepregi György zeneszerző mutatkozott be a közönségnek. És hogy a képzőművészet se maradjon ki a sorból, az idősek bepillanthattak abba is, hogy készül egy festmény a szabadban, mindenféle mesterséges megvilágítás nélkül, a nyílt levegőn (innen kapta a nevét ez az irányzat, a plein air).

Pár éve még sokan festettek a Czabai-kertben. „A pandémia előtt minden évben volt itt festőtábor, jöttek keramikusok is, legalább tízen-tizenöten voltunk. Hogy újraéled-e ez a hagyomány, majd meglátjuk” – ezt már Wenszky Ágnes mondta, aki a kert egyik csücskében állította fel a festőállványát.

 

Szép lassan jártuk körbe a kertet, mindenki megcsodálhatott egy-egy fát, kérdezhetett, nézelődhetett kedvére, Czabai Balázs mindenre készségesen válaszolt, láthatóan örömmel mutatta be birodalmát, ami nemcsak a nyugdíjasok előtt, hanem bárki számára nyitva áll. Aki szeretne idős fák alatt, békességben, madárdalban egy-egy órát eltölteni, vagy csak kíváncsi rá, milyen is lehetett annak idején a hamzsabégi erdő, a facebookon megtalálja a Czabai-kertet, illetve elérhetőséget is, amelyen időpontot foglalhat a látogatásra.

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email