IMG_7168

Női kézi: ilyennek látta az ÉRD szezonját a vezetőedző

IMG_7168

Női kézi: ilyennek látta az ÉRD szezonját a vezetőedző

A Moyra-Budaörs Handball ellen elszenvedett 29–28-as hazai vereséggel a tizenkettedik helyen végzett a K&H női kézilabda liga 2021/22-es kiírásában az ÉRD. A klub vezetőedzőjét, Horváth Rolandot kértük szezonértékelésre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A minimum célt sikerült elérni, a csapat az NB I-ben maradt, de mennyire sikerült a várakozások szerint a szezon?

– Amikor elkezdtük ezt az évet, tudtuk, hogy nagyon nehéz szezon lesz, mert el is ment játékos és meg is kellett válni játékostól, mert vagy nem hozta azt a teljesítményt, amit szerettünk volna, vagy anyai örömök elé néz – kezdett bele Horváth Roland, az ÉRD vezetőedzője, utalva arra, hogy a szezon közben távozott a csapattól Monori Orsolya, Dana Abilda és Györkös Rebeka is, míg Pécsi Villő az utolsó pillanatokban, Bódi Bernadett és Takács Cecília pedig már idény közben érkezett az ÉRD-hez. – Volt olyan játékosunk, akit abszolút nem kalkuláltunk bele, de örülök, hogy Hadfi Gréta személyében sikerült egy olyan kapust nevelgetnünk, aki előtt komolyabb karrier állhat. Ezek nehéz periódusok voltak, de tudtuk azt is, hogy nagyon nagy dolgokra nem gondolhatunk. Tudtuk, melyek azok a meccsek, amiket meg kell nyernünk a bennmaradáshoz, esetleg jobb helyezést elérni. Talán egy helyet lehetett volna még kicsikarni ebből, de többet nem nagyon, viszont a célt, hogy az ÉRD továbbra is NB I-ben maradjon, teljesítettük.

A keret szinte folyamatosan változott, a távozók és érkezők mellett valamelyik kulcsember sokszor nem volt bevethető. Ha kiegyensúlyozottabb a keret, más a végeredmény?

– A sérülés ilyen terhelés mellett természetes. Mi nem tudtunk mérkőzéseket nyerni nyolc-tíz gólokkal, mint ahogy azt néhány csapat teszi, emiatt nagyon nehezen tudunk lehetőséget biztosítani a fiataloknak, hogy NB I-ben játszanak, de más téren megkapták a feltételeket a fejlődésre. Sajnos mindig volt valami, sok betegünk volt, sérülés szinte minden játékosnál előfordult, szóval ezeket nehéz volt kiküszöbölni, annyi volt a szerencsénk, hogy ezek nem akkor voltak, amikor nyerhető meccseket játszottunk.

Horváth Roland

A szezon első harmada milyen volt? Itt még a játékosmozgás is jelentős volt, úgy pedig nehéz építkezni.

– Csapatszerkezetileg tudtuk, hogy védekezésben olyan játékos fog szerepet kapni, mint Kiss Dorottya Zsófia, de néhány játékost leszámítva sokan nem játszottak még NB I-es mérkőzéseket sem. Azt pedig nagyon nehéz kiszámolni, hogy ezt a terhet elbírják-e, de szépen elbírták – és ez nagyon fontos abból a szempontból, hogy ezeknek a játékosoknak nincs akkora rutinja, amivel bármit, bármilyen szinten ki lehet jelenteni. Mi azonban több játékosnak megadtuk a lehetőséget, hogy bizonyítson az NB I-ben, ezt a feladatot pedig szépen abszolválták, szóval nem lehet rájuk panaszunk.

Mennyire írható a fiatalság számlájára, hogy a Kisvárda elleni mérkőzést leszámítva nem tudott bravúrt hozni az ÉRD? A Siófok és az MTK ellen például otthon és idegenben is volt esély a pontszerzésre.

– Ezek azok a mérföldkövek, amikor látjuk, hogyan kell befejezni egy mérkőzést, hogyan kell hajrázni. Ha megnézzük, nálunk egy húszéves kapus védett NB I-ben kezdő kapusként és szépen fejlődött. Az is lehet, hogy egy év múlva már arról beszélünk, hogy ezeket a mérkőzéseket meg tudták nyerni a végjátékban és vagy nem izgulták túl, vagy már felnőttek a feladathoz. Annak örülök, hogy bár sok esetben kikaptunk, de minket senki nem vert halálra, köszönhetően annak, hogy a csapatnak van tartása.

Taktikailag tudott fejlődni a csapat? A szezon végefelé már nagyon jól működött a védekezés. Ekkorra sikerült megtalálni a megfelelő felállást?

– Sokszor mondtam már, hogy ezekhez a dolgokhoz idő kell. Lehet, hogy itt Érden is be volt írva NB I-be néhány játékos, akiről azt mondtuk, hogy NB I-ben játszik, miközben a padon ült. Amit én szerettem volna, az nem megy egyik napról a másikra, de a szezon során egyre szebben formálódott ez és egyre jobban kialakult a játékosokban, mit is gondolok erről, szóval ilyen szempontból sokat fejlődtünk.

Mennyire reális a tizenkettedik hely? Hétvégén az látszott, a Budaörs nüánsznyira van, de az Alba Fehérvár sem volt messze.

– Egy helyet talán előrébb tudtunk volna lépni. Fehérváron például a horvát válogatott Pijevic védett, aki bizonyította, hogy a mérkőzések 50-60 százalékát megnyeri annak a fiatal fehérvári csapatnak, ezeken pedig helyezések dőlnek el. Amikor Györkös Rebeka bejelentette, hogy terhes, nem kezdtem el hisztizni és külföldről hozni egy kapust, hanem elkezdtünk Hadfi Grétával dolgozni, szóval abszolút nem ijedtem meg ettől a dologtól. Ha azt nézzük, ki, milyen kézilabdázó lehet, akkor nagyon remélem, hogy hozzá tudtam segíteni ezeket a lányokat ahhoz, hogy kézilabdázó váljon belőlük.

Mi várható a következő idényben? Több meghatározó játékos távozik, egyelőre pedig Puskás Lilla, Gerencsér Fanni és Csapó Kyra érkezése biztos.

– Még biztosan lesznek érkezők, folynak a tárgyalások, de ez most azért nehéz, mert csak a bajnokság végén maradtunk bent és amíg bizonytalan volt a helyezésünk, nehezebb volt igazolni. Ilyen szempontból nekünk nagyon rossz volt a sorsolásunk. Egyelőre neveket nem szeretnék mondani, de biztosan lesznek új játékosaink, a távozókat pedig próbáljuk úgy pótolni, hogy mind támadásban, mind védekezésben erősödjünk.

Ellenben a csapat gerince egyben maradt, hiszen az idei keretből kilencen biztosan maradnak. Ez mire lehet elég?

– Védekezés szempontjából mindenképp előrébb kell lépnünk a jövő évet tekintve, támadásban már más a helyzet, hiszen két olyan játékosunk távozott, akik együtt 236 gólt szereztek (Szabó Kitti és Alexandra Vukajlovics – a szerk.), szóval őket nem lesz könnyű pótolni, de mindenképp azon dolgozunk, hogy ez létrejöjjön.

Azt szokták mondani, hogy a mérkőzéseket a támadójáték, a bajnokságokat a védekezés nyeri. Ebből kiindulva az ÉRD előreléphet jövőre?

– Nagyon szeretném. Én a védekezésben hiszek, az a vesszőparipám. Nézzük meg, hogy a Kisvárda ellen milyen szenzációsan védekeztünk és a kapusteljesítmény is kiváló volt. Bár a meccsek többségében harminc gól körül lőttünk, a védekezésünk azonban középszintű, bizonyos esetekben gyenge volt. Azt kell elérni, hogy a védekezés minél hamarabb magas szintre jusson és abból tudjunk kézilabdázni, ez lesz a következő szezon legfontosabb része.

Hogy néz ki a nyári időszak?

– Vannak olyan apró sérülések, amiket próbáltunk eltitkolni és néhány játékos folyamatos kezelés alatt áll, őket rendbe kell hozni, de válogatottba is mennek ketten. Emellett a pihenőt is ki kell adni, de már július elején elkezdjük az edzéseket. A mostani versenykiírás szerint szeptember elején kezdődik a bajnokság, amely előtt nyolc hetünk lesz felkészülni, ebből egyet otthon. Július 11-én kezdünk és lesz munka bőven. Utána pedig edzőmérkőzésekkel is készülünk, amiről a későbbiekben tájékoztatjuk a szurkolókat. Végezetünk szeretném megköszönni a szurkolóinknak ezt az évet, mert bár nem voltak sokan, de szívüket-lelküket kitették, ami nagyon jól esett a lányoknak, szóval nagyon szépen köszönjük a biztatást!

Mint ismert, az ÉRD korábban Horváth Roland vezetőedzővel, illetve Csáki Lillával, Kiss Dorottya Zsófiával, Kóka Mariannal, Kopecz Barbarával, Kántor Kamillával, Landi Gabriellával, Mód Noémivel, Paróczy Sárával és Sztankovics Rékával is szerződést hosszabbított, illetve eddig a Debrecenből érkező kapus, Csapó Kyra, a Győrből érkező fiatal tehetség, Gerencsér Fanni, illetve a legutóbb a Szent István SE-ben szereplő Puskás Lilla érkezését jelentette be, s egyelőre az MTK-hoz igazoló Szabó Kitti távozásáról számolt be, míg Hadfi Gréta és Alexandra Vukajlovics korábban egy szezonra szóló kölcsönszerződést írt alá az Érdi Sport Kft.-vel.

fotók: Domonkos Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email