viz_pixabay

Miért nem volt víz Postástelepen és Dombosvárosban?

viz_pixabay

Miért nem volt víz Postástelepen és Dombosvárosban?

Van elegendő víz, nem ez jelenti az utóbbi hetekben felmerült víznyomás-problémák okát a Szent István út felső részén, a Kálmán, Károly, Jenő és János utcában, illetve a Tátra, Fátra és Korponai utcák környékén – tudatta közösségi oldalán Tetlák Örs alpolgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azt írja, a vízművek szakemberei arról tájékoztatták, van elegendő víz az érintett területen, az utóbbi hetekben felmerült víznyomás-problémák okát nem ez jelenti. Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. szakemberei múlt hét óta gyors műszaki megoldásokkal igyekeznek ellátni a kritikus utcákat és folyamatosan vizsgálják, miként lehet növelni a vízforgalmat és biztosítani a kényelmes vízellátást.

Tetlák Örs posztjában azt írja, a problémát a vízvezetékrendszer kapacitásproblémája jelenti, aminek oka a közművek évtizedek óta elhanyagolt állapota, az egyre szárazabb időjárás és a túlzott beépítések.

Az alpolgármester honlapján írt arról is, hogy az egyre gyakoribbá váló csőtöréseket is a víziközművek elhanyagolt állapota okozza, de a vízfelhasználásnak nem kedvezett az időjárás sem, hiszen nem csak a locsolást tette indokolttá a kertekben, hanem a medencék feltöltését is, így a vízvezetékrendszer már májusban is a csúcsfogyasztással megegyező igénybevételnek van kitéve.

Tetlák Örs a jelenlegi, leginkább Postástelep és Dombosváros bizonyos szűkebb területén jelentkező probléma kapcsán azt írta, hogy a vízellátás zónákra tagolt rendszerében a szóban forgó zóna területileg a legnagyobb, ráadásul itt épült a legtöbb új lakóház és soklakásos társasház(nak kinéző osztatlan közös tulajdon), ami drasztikusan növeli a fogyasztást.

„Mára nyilvánvaló, hogy az ezt a területet ellátó vezetékhálózat keresztmetszete nem megfelelő. A szivattyúzási és a tárolómedence-kapacitás ugyan még elegendő, de az elosztó vezetékhálózat kapacitása már nem”

– fogalmazott Tetlák Örs, aláhúzva egy újabb indokot arra, hogy gátat kell szabni a megengedett lakásszámnál nagyobb lakóegységek építésének.

„A vízellátás szempontjából ebben a zónában tulajdonképpen azonnal le kellene állítani minden további építkezést, ami a lakosságszám növekedését eredményezi”

– írta az alpolgármester, aki szerint elfogadhatatlan, hogy egyes kivitelezők rendszeresen kijátsszák a rendszert és az építésügyi anomáliákat kihasználva, rendszeresen a Helyi Építési Szabályzatban meghatározott lakásszám feletti lakóegységet építenek.

„Már elindult a folyamat és remélem, hogy hamarosan a konkrét eredményéről is beszámolhatunk, hogy miként tudott az ÉTV Kft. a szolgáltatási területét képező településekkel közösen megoldást találni rá, hogy a szolgáltatónak ne kelljen a megengedett lakásszámnál több bekötési igényt teljesítenie egy-egy ingatlanon. Azaz ahhoz asszisztálnia, hogy nyilvánvalóan több lakóegység fog létrejönni, mint ami engedélyezett lenne”

– hangsúlyozta Tetlák Örs, megjegyezve azt is, ettől a rendszer bár nem gyógyul meg, de az elhasználódás lassítható, ezzel a havária esetek valószínűsége is csökkenthető, de a túlzott beépítéseknek úgy is gátat szabhatnának, hogy az építésügyi hatósági jogkör a települések helyett továbbra is a kormányhivataloknál van.

kiemelt kép: facebook.com/tetlak.ors/pixabay.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email