futas

Tippek kezdő futóknak

futas

Tippek kezdő futóknak

Ha már van Érden egy kiváló futópálya, ráadásul van egy csodás Duna-partunk, ami szintén alkalmas a kocogásra, miért ne élnénk a lehetőséggel? Megkértük Maurer Szandrát, az érdi kézilabdások erőnléti edzőjét, mondja el nekünk, mire figyeljen egy kezdő futó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokan azzal a céllal kezdenek el futni, hogy csinosodjanak, leadjanak pár kilót, nem árt azonban tudni, hogyan kezdjünk bele. Maurer Szandra szerint, ha valaki úgy kezd el futni, hogy előtte soha nem végezte ezt a tevékenységet, akkor mindenképpen keresse fel háziorvosát, sportorvosát általános kivizsgálás céljából. Érdemes felkeresni olyan szakembert is, aki általános állapotfelmérést és mozgás-
mintaszűrést tud végezni.

„Ebből kiderül, van-e valamilyen izom disbalance a testünkben. Futás közben ugyanis nagyon fontos a helyes technika és ezekkel a vizsgálatokkal megelőzhetjük az esetleges sérüléseket.”

Aki jelentős túlsúllyal rendelkezik, annak nagyon kell figyelnie arra, milyen terhelésnek teszi ki magát, és különösen figyelnie kell az ízületeire. Így ők mindenképpen konzultáljanak orvossal, hogy elkezdhetik-e a futást, és mindenképpen sétával kezdjenek. Maurer Szandra hangsúlyozta, elsősorban nem a tempó és a táv a legfontosabb, hanem a rendszeresség, illetve hogy figyeljünk testünk jelzéseire.

„Hiába határozom el, hogy elsőre lefutok 3 km-t egyben, ha a testem jelez, fáj valami, akkor nem érdemes erőltetni. Fontos a fokozatosság
és a rendszeresség.”

Vagyis heti 2-3 alkalommal menjünk el futni, ennek biztos meglesz az eredménye, és érezni fogjuk, ha növelhetjük a tempót vagy a távot. Eleinte az sem gond, ha belesétálunk, az sem, ha csak 20 percig tart a futás. Sőt, eleve fel lehet építeni úgy az edzéstervet, hogy futunk 3-4 percet, majd sétálunk 1 percet. Az ember előbb-utóbb fejlődni fog, ha rendszeresen csinálja. Az interneten számos futóterv található, az is, hogyan érjük el az 5 vagy a 10 km-t, de nem kell mindenkinek 10-15 km-t futnia, ha 30 percet bírunk, fussunk harmincat, de rendszeresen. Fontos, hogy jól érezze magát futás közben az ember, mert ha nem ad pluszt, ha nem okoz jó élményt, ha nem esik jól, vagy épp mindenünk fáj futás közben és utána, akkor legközelebb nem fogunk elmenni.

A szakember a bemelegítés fontosságára is felhívta a figyelmet. Nagyon sok olyan izmunk van, amiről nem is tudjuk, hogy berövidülhet. Ezeket nagyon fontos felkészíteni a mozgásra mobilizáló gyakorlatokkal. Használhatunk bemelegítőkrémet, mert sokat segíthet, de nem helyettesíti a bemelegítést. Bárhogy szeretnénk, az bizony nem elég, hogy otthon bekenjük magunkat, beülünk a kocsiba, és amint kiszállunk a futópályánál, el is kezdünk futni.

„Ilyenkor jön az, hogy itt picit meghúzódott, ott picit fáj, kimarad egy hét, kimarad két hét, és lényegében kezdhetjük elölről,
amit felépítettünk.”

Bár azt szokták mondani, futni bármiben lehet, de Szandra szerint azért egy jó cipőt nem árt beszerezni, mert fontos, hogy komfortosan érezzük magunkat, persze kezdőként nem kell méregdrága futócipőben edzeni.

„A lábfejünkben, talpunkban rengeteg izom van, és minél párnázottabb egy cipő, minél jobban megtámasztja a lábun- kat, annál jobban ellustulnak az izmaink. Ezeket a cipőket azért találták ki, mert sokan nem helyesen technikával futnak, és emiatt fáj a lábuk, ezek a cipők pedig tompítják az ütközést a talajjal.”

Összességében tehát fontos, hogy jó és kényelmes cipőben fussunk, de a futótechnika sokkal fontosabb, mint hogy a legújabb, legmárkásabb cipő legyen a lábunkon. A futás természetes alapmozgás, szinte minden izmunkat megmozgatja. A nőknek futás közben különösen figyelniük kell, mivel náluk természetes adottság, hogy a csípő szélesebb, és a térdük picit befele dőlhet, így a keresztedzés nagyon fontos. Vagyis a futás mellett speciális erősítő gyakorlatokat is végezniük kell. A törzsizmainkat, a csípő körüli izomzatot és a combhajlító izmokat kell leginkább felkészítenünk a futásra. Mindenkinél eljön az a pont, hogy sérülés miatt kihagyja a futást, de ha ezeket a keresztedzéseket be tudjuk iktatni, akkor a sérüléseket nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni. Menjünk el tehát heti háromszor futni, és a pihenőnapokon iktassunk be egy-két keresztedzést is.
Végül, de nem utolsósorban nagyon komoly jelentőséggel bír a futás utáni nyújtás, így erről semmiképp sem feledkezzünk meg, a nyújtás ugyanis megkönynyíti a regenerációt.

forrás: Szabó Réka Nikoletta - Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email