22_03_29_erdmost_nincskep

A mammográfiai vizsgálat életet menthet

22_03_29_erdmost_nincskep

A mammográfiai vizsgálat életet menthet

Országos tendencia, hogy a mammográfiai szűrő-vizsgálaton – amely az emlőrák kiszűrésére szolgál – a behívottaknak csak egy töredéke jelenik meg. Dr. Nahn Krisztina mammográfia szakmai vezetőt és radiológust kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Épp a mai napra volt időpontom mammográfiás vizsgálatra, amelyre behívó nélkül, egészségem érdekében évente járok. Ezért is kaptam fel a fejem arra a hírre, hogy sokan annak ellenére kihagyják ezt az igen fontos vizsgálatot, hogy behívót is kapnak rá. Dr. Nahn Krisztina elsőként arról számolt be, hogy a mammográfia, vagyis a géppel történő emlővizsgálat az egész világon az első olyan módszer, amellyel emlőszűrést végeznek. Mint mondta, megfelelő szakemberek – azaz emlőjártassági vizsgával rendelkezők – segítségével az emlőrák 95% ban kiszűrhető. Hogy miért fontos mindez? Azért, mert az emlőrák a nők körében a második leggyakoribb halálok.

„A mai radiológiai, sebészeti és onkológiai ismereteink alapján ebben a betegségben egyetlen nőnek sem szabadna meghalni. Azért fontos a szűrés, hogy korán, kezdeti stádiumban megtaláljuk az elváltozást, és diagnosztizáljuk a betegséget.”

Mammográfiai vizsgálatra két módon juthat el egy nő. Házior- vosi, illetve nőgyógyászati beutalóval bárki számára elérhető a vizsgálat, ilyenkor ultrahanggal is megnézik az emlőket. Azok a 45–65 év közötti hölgyek pedig, akik már két éve nem voltak mammográfiás szűrővizsgálaton, meghívást kapnak a Népegészségügyi Központból. Miután az emlőrák az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fiatal
hölgyeket is érinti, 40 év felett már lehet beutalóval érkezni, és igénybe venni a szolgáltatást. Ha valakinek a családi anamnézis-
ében volt emlőrák, a veszélyeztetett csoportba tartozik, számára szintén ajánlatos az évenkénti szűrés, és évenkénti vizsgálat javasolt abban az esetben is, ha az érintett emlőszerkezete ezt indokolja, vagy ha valamilyen okból hormonkezelést kapott az illető. Vannak nők, akiket egyszerűen csak megnyugtat egy ilyen vizsgálat, és ezért járnak rendszeresen szűrésre.

A mammográfia szakmaivezető arról számolt be, hogy a 45–65 közötti hölgyek körében a szűrővizsgálaton megjelentek aránya az elmúlt években megegyezett az országos átlaggal, vagy időnként meg is haladta azt, ami körülbelül 40%.

„Az első negyedéves tapasztalat azonban lehangoló, jóval 30% alatt van a megjelentek száma, ugyanakkor a kiszűrt emlőrák száma megkét- szereződött.”

Sokan korábbi rossz tapasztalatuk miatt nem használják ki az ingyenesen elérhető szűrést, arra hivatkoznak, hogy olyan fájdalmas volt a legutóbbi vizsgálat, hogy nem teszik ki magukat ennek még egyszer. A szakember elmondása szerint a hölgyek 80%-ánál a vizsgálat egyáltalán nem jár fájdalommal, a kellemetlenség pedig nem több, mint az egyéb, nőket érintő szűrővizsgálaton. Mint mondta, a fájdalom egyrészt szubjektív, másrészt a hölgy emlőszerkezete is befolyásolhatja ezt. Az érzékenyebbeknek érdemes kérni az időpont módosítását, és összeegyeztetni a menstruációs ciklussal úgy, hogy a vizsgálat a menstruáció kezdetétől számított 5-14. nap között legyen.

„Az összes többi téves elgondoláson alapuló és a bulvárban időnként megjelenő butasággal nem tudunk és nem akarunk vitába szállni. A mammográfiás vizsgálattól senkinek nem lesz emlőrákja, a sugárterhelés ezekkel a modern berendezésekkel minimális, szórt sugárzás pedig szinte nincs.”

Mindennek ellenére tudni kell azt is, hogy vannak bizonyos agresszív rákcsoportok, amelyeknek a növekedése 60-70%-kal gyorsabb, mint egy „normál” emlőrák esetén, így megtörténhet az is, hogy valakinél két vizsgálat között diagnosztizál-
nak emlőrákot. Ennek azonban nem az az oka, hogy a szűrő- vizsgálat nem elég hatásos, és nem kérdőjelezheti meg annak jelentőségét.

forrás: Szabó Réka Nikoletta - Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email