22_03_29_erdmost_nincskep

Mindent az szja-bevallásról

Eddig kétmillióan nézték meg az szja-bevallástervezetüket a NAV portálján - háromszázezerrel többen, mint tavaly.

A személyijövedelemadó-tervezet március óta elérhető a NAV webes felületén. A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szüksége esetén módosítani, majd beküldeni.

 A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően  bevallássá válik.

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Akik papíralapon adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, melyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Ezt eddig több mint 660 ezren tették meg. Aki május 20-ig nem rendelkezik az 1 százalékról, később már nem tudja eljuttatni a szervezetekhez. A felajánlásra jogosult civil szervezetek és vallási közösségek egyébként megtalálhatóak a NAV honlapján.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai 2022. május 16. és 20. között rendkívüli nyitvatartással várják az ügyfeleket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ügyfélfogadásra előzetes időpontfoglalással éredemes érkezni.

A fővárosban (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35., XIII. kerület, Dózsa György út 128-130., XIII. kerület, Kresz Géza utca 13-15., XIV. kerület, Gvadányi utca 69.), és a megyeszékhelyeken működő központi ügyfélszolgálatok nyitvatartása:

 

dátum nyitvatartás
május 16. hétfő 8:30 – 18
május 17. kedd 8:30 – 18
május 18. szerda 8:30 – 18
május 19. csütörtök 8:30 – 18
május 20. péntek 8:30 – 18

 

Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon. Az Infóvonal májusban hosszított nyitvatartással elérhető, május 9. és 19. között 18 óráig, május 20-án pedig 20 óráig. 16 óra után azonban kizárólag a személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatban kérhető segítség.

 

Hallgassa meg az ÉrdFM 101,3 interjúját Salgó Attila sajtóreferenssel:  

További cikkeink

További cikkeink

Május 22-én, vasárnap délután ismét több száz jól öltözött motoros száll nyeregbe, hogy részt

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email