nyarfaszosz_220502

Indul a „tavaszi havazás”

nyarfaszosz_220502

Indul a „tavaszi havazás”

Megjelent a levegőben a nyárfaszösz, ám ez a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt napokban szállni kezdett a nyárfaszösz, ami a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel az a nyárfa termése és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részei. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, annál valószínűleg a levegőben aktuálisan – a közepes, magas, illetve nagyon magas koncentrációban –  jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják a tüneteket. Fokozhatja az allergiás tüneteket, hogy a nyárfaszöszben természetes pollencsapdaként megtapadhatnak a levegőben lévő virágporszemek – olvasható az NNK honlapján.

Ez az időszak pollenallergia szempontjából az egyik legsúlyosabb időszak, amikor egyszerre több mint 20 allergén növény pollenje található meg a levegőben, közülük legalább a fele országos viszonylatban is tüneteket okozó koncentrációban. Jellemzően közepes vagy annál magasabb koncentrációban lehet jelen a platán, a nyír, a tölgy, a fűz, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a gyertyán, a dió, a bükk, az eperfafélék, a fenyőfélék, az ostorfa, illetve a komlógyertyán pollenje.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a pollenallergiás betegeket, figyeljenek a megelőzésre és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést.

A legfrissebb polleninformációként kövessék a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatását.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email