macska

Futóverseny a vadmacskák védelmében

Május 14-én, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben.

A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt.

A Budakeszi Vadaspark 2020 szeptemberében rendezte meg először tematikus terepfutó versenyét. A hagyományteremtő céllal létrehozott jótékonysági eseményen az egyéni sportteljesítményen túl idén májusban a nevezők ismét egy nemes ügyet támogathatnak, ahol a vadmacskáé a főszerep.

Futóverseny a vadmacskák védelmében

A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot. Célja Magyarország fokozottan védett és egyik legveszélyeztetettebb fajának, a “tisztavérű” vadmacskának védelme, továbbá a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő vadmacska populáció elterjedésének, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

A jótékonysági futáson a nevezők a hazánk erdeiben élő vadmacskák fajmentő programjához járulnak hozzá. A nevezési díjakból összegyűlő összeg segítségével olyan, a fajmegőrzéshez elengedhetetlen kutatási lépések megtételére nyílik lehetőség, mint például több kameracsapda kihelyezése és működtetése, felvételeinek elemzése, a genetikai vizsgálathoz szükséges szőrcsapdák felállítása, valamint a jövőbeni repatriáló vagyis a szaporító állomás létrehozásának megalapozása.

Hét táv egyéni indulóknak és családoknak

A futóversenyen bárki indulhat, kicsik és nagyok, hobbi és profi futók egyaránt megtalálják a számukra megfelelő hosszúságú és nehézségi fokú távot. Az óvodások és a kisiskolások a háromszázötven méter hosszú Süni és Mosómaci futam, a felső tagozatosok a kétezer méteres Aranysakál futam között válogathatnak. A felnőttek és a terepfutók számára különböző szintemelkedésű négy és tizenegy kilométeres távok, valamint a huszonegy kilométeres félmaraton érhetők el, amelyek a Budai-hegyek hangulatos, emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított útvonalain vezetnek.

Az egyéni versenyszámok mellett a családok pedig a Farkasfalka futam örömfutására nevezhetnek.

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futóversenyre az Erdei Futás hivatalos oldalán lehet nevezni, május 8-áig.

Vadmacska nap

Május 14-én azoknak is érdemes a parkba látogatni, akik természetközeli kikapcsolódásra vágynak. A vadmacska nap keretein belül az érdeklődők interaktív, játékos programok keretében a kisragadozó rejtőzködő életmódjával ismerkedhetnek meg, valamint értékes tudással gazdagodhatnak a felelős állattartással – különösen a házi macska tartással – kapcsolatban. A látogatók emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe, a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is.

Az Erdei Futás hivatalos honlapja:

https://erdeifutas.hu/

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futás Facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/344001011072480/

További információ a Vadmacska Fajmegőrzési Programról:

https://budakeszivadaspark.hu/a-vadmacska-eve-a-budakeszi-vadasparkban/

 

Forrás: budakeszivadaspark.hu

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email