viragzofaEUillusztracio_220419

Most még becsúszik egy-egy fagy, hogy szíven döfjön minket

viragzofaEUillusztracio_220419

Most még becsúszik egy-egy fagy, hogy szíven döfjön minket

A fagyos áprilisi hajnalok elvitték a kajszitermés egy részét. Hogy mekkora a kár, azt egyelőre nem tudni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2021-ben a kajszitermés négyötödét vitte el a tavaszi fagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján megjelent cikk szerint. Ez a tavalyi közlemény hangsúlyozta: a klímaváltozás miatt hosszabb távon mindenképp új, ellenállóbb ültetvényeket kell telepíteni, még jobban oda kell figyelni a termőhely megválasztására, illetve a korszerű művelésre, mivel hasonló tavaszi fagyokkal a következő években is számolni kell. Sajnos, így is lett: április elején-közepén többször is fagyos hajnalokra ébredtünk.

„Most még nem tudni, mekkora lesz, de az már biztos, hogy van fagykár” – mondta érdeklődésünkre Kávrán Tibor őstermelő. „Április 3-án hó esett, 4-én hajnalban pedig –5,8 fok volt a gyümölcsösben. Április második hetében is volt –1,7 fok hajnalban. A kár mértékét még nem lehet megmondani” – jegyezte meg. „Az elmúlt három évben pusztítottak ezek a tavaszi fagyok, az előző húsz évben semmi probléma nem volt Érden. Védekezni a fagy ellen vegyszerrel vagy fagyvédelmi gépekkel tudunk. Ez utóbbiak csak akkor érnek valamit, ha nem széllel jön a fagy. Márpedig mostanában széllel jön. Amin ellehet gondolkozni, az a később virágzó fajták ültetése – így a gyümölcsöst nem teljes virágzásban kapja el a hideg” – hangsúlyozta az őstermelő.

Hogy melyik gyümölcsnek ártott leginkább az áprilisi fagy, arra sem könnyű válaszolni. Kávrán Tibor szerint a kajszit egyértelműen érinti, az őszibarackban is valószínűleg lett kár, a cseresznyében is lehet, a meggyben valószínűleg nem lesz kár, de „már csak feltételes módban mondok bármit is. Lent, Szatymaz környékén, ahol rengeteg őszibarack terem, pár napja –4,5 fok volt” – hangsúlyozta a szakember.

Öröm az ürömben, hogy ha a tavaszi fagyok a termés egy részét tönkre is teszik, a fákat nem bántják – ahhoz tartós mínusz húszfokos hideg kell, ami nemhogy tavasszal, de még télen sincs (az elmúlt években legalábbis). A szárazság ugyanakkor megviseli a fákat. Hiányzik a téli és a tavaszi csapadék, egy hét csendes eső jól jönne a gyümölcsfáknak. A fagykárt természetesen nemcsak a gazdák szenvedik meg, hanem a lakosság is, hiszen jóval többe fog kerülni a gyümölcs az idén.

„Ha minden költséget kivetítenénk a gyümölcs árára, lassan nem vásárolnának gyümölcsöt az emberek. A biztosítás nagyon drága, az állami támogatás minimális, sajnos a saját hasznunkból nyeljük be a plusz költségeket. Amennyiben egyáltalán van hasznunk. Nekem három kajsziültetvényem van, harmadik éve nincs kajszim. Azon nemhogy hasznom, de nagyon jelentős mínuszom van. Van őszibarack- és cseresznyeültetvényem is, de tavaly ősziből is 20-25 százalékos termésem volt, így abból sem tudtam behozni a veszteségemet. Az elmúlt három év lassan elvisz minden tartalékot” – mondta Kávrán Tibor, hozzátéve, hogy az idei termés milyen lesz, az majd egy hónap múlva derül ki: „Most még becsúszik egy-egy fagy, hogy szíven döfjön minket. Ilyenkor már a –2-3 fok is számít, főleg, ha tartósan fagy éjszaka. Reméljük, most már több jelentős hideg nem lesz, és meghagy a természet valamit.”

Forrás: Érdi Újság, szerző: Ádám Katalin. Képünk illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email