kormanyablak

Elfogytak az időpontok

kormanyablak

Elfogytak az időpontok

Budapesten és Pest megyében akár két hónapot is kell várni szabad időpontra, ha lejárt személyi okmányainkat szeretnénk megújítani.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A folyamatosan meghosszabbított veszélyhelyzet miatt mintegy 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradt el, így kb. 630 ezer okmányt kellene cserélni június 1-ig, miközben Budapesten és Pest megyében akár két hónapot is várni kell az időpontra – hívja fel a figyelmet a tömeges problémára saját számításai alapján a G7.

A döntően Budapesten és Pest megyében jelentkező probléma gyökere az, hogy a járványügyi intézkedések egyikeként a lejáró okmányok érvényességét folyamatosan meghosszabbították a járványügyi intézkedések végét követő 120 nappal, ami jelenleg június 1-jéig van érvényben.

Fontos változás azonban az is, hogy a személyazonosító okmányok, így a személyi mellett a vezetői engedély és az útlevél érvényessége 2022. június 30. után nem hosszabbodik meg, ha azok május 31-ig lejártak. Ráadásul bár az okmányok lejáratát kitolta a kormányzat, ez csak belföldön érvényes, azaz még az EU-n belül sem lehet más országba utazni ilyen okmányokkal.

A portál megbecsülte a Belügyminisztérium adatai alapján, hogy mennyi embert érinthet a lejárt okmányok és a közelgő június elsejei határidő ügye és azt találta, hogy mintegy 350-400 ezer emberről van szó. Számításaik szerint 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el, így becslésünk szerint 630 ezer okmányt kellene cserélni. Mivel egy ember egyszerre cserélheti a vezetői engedélyét és személyi igazolványát is, a probléma nem 630 ezer embert, hanem 350-400 ezret érinthet. Ez rengeteg időpontigénylést jelent.

Ez a kormányablakoknál komoly problémákhoz vezethet, hiszen a szokásos 1-2 hét helyett már most is akár két hónapot kell várni szabad időpontra az online foglalórendszerben. A Portfolio munkatársa március közepén egyáltalán nem talált a budai kerületekben szabad időpontot június végéig, de még Budaörsön és Budakeszin sem, így május 31-re kapott egy időpontot Érdre.

Az ÉrdMost tippje: érdemes nemcsak Érden, hanem a környékbeli, ám Fejér megyei településeken is keresgélni a központi időpontfoglaló rendszerben: az ÉrdMost az Ercsi okmányirodában még talált szabad időpontokat május második felére. 

Forrás: portfolio.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email