A rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése az euróval szemben, a munkaerőhiány, vagy az energiaköltségek növekedése mind-mind hatással lesznek idén a fagyiárakra, írja a Pénzcentrum. A lapnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott arról, hogy mi várhat idén a cukrászdákra és a vásárlókra.
„Jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27%-os Áfával kell értékesíteni, ami indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél. Továbbra is próbáljuk elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5%-os Áfakulcsot. Ez segítené a szakmánk megmaradását és azt is, hogy a fagylalt ára ne szálljon az egekbe” – mondta el Erdélyi Balázs.
Hozzátette: az alapanyagok ára hetente vagy akár naponta emelkedik.
„A tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedtek az utóbbi időben és emellett is sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energia árak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni. A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van. Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük” – hangsúlyozta a cukrászok elnöke.
Erdélyi Balázs szerint azonban nemcsak az áremelkedés okoz problémát az ágazatban, hanem a munkaerőhiány is. Úgy fogalmazott, hogy „sokszor óriási nehézséget okoz a vendégek tisztességes kiszolgálása, a vendégek többsége nem is tudja micsoda küzdelem zajlik a háttérben”.
A szakember kiemelte, hogy a nehézségek ellenére idén is megválasztják az Év Fagylaltját, mellyel céljuk a minőségi magyar fagylalt népszerűsítése. A rendezvény helyszíne még kérdéses, de jelenleg is több város vezetésével folynak tárgyalások.