22_03_29_erdmost_nincskep

Biztosan okozott károkat a hétvégi havazás a gyümölcsösökben

22_03_29_erdmost_nincskep

Biztosan okozott károkat a hétvégi havazás a gyümölcsösökben

Bár egyelőre a mértékét nem tudta megmondani, Kávrán Tibor érdi gyümölcstermesztő szerint biztosan okozott károkat a hétvégi fagy a gyümölcsösökben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Havazással és faggyal érkezett az április Magyarországon, hiszen hétvégén jelentős mennyiségű hó is esett országszerte. A hó és a hideg időjárás az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal sem kíméli a mezőgazdaságot.

Mint Kávrán Tibor érdi gyümölcstermesztő az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában beszámolt róla, április 4-én hajnalban még -5,8 Celsius-fokot mért saját gyümölcsösében, ami leginkább a kajszibarackfákra van hatással, de hogy mekkora a fagykár, azt egyelőre nem tudta megmondani, mert még kell egy-két hét, míg felmérik a fák állapotát.

Kitért rá, bár a tavalyi, huzamosabb ideig tartó hideg rosszabb hatással volt a gyümölcsösökre, mint egy-egy fagyos nap, de ezúttal az enyhe tél miatt is az őszi- és sárgabarackültetvények már teljesen kinyíltak, így ezekre jelentősebb hatással lehet a fagy.

Kávrán Tibor beszámolt arról is, hogy vasárnap hajnalban pedig -9 Celsius-fokot is mértek, de a hidegfront előtt vegyszeres védekezéssel próbálta csökkenteni a fagykárokat.

Megjegyezte, a cseresznye csak később virágzik, de az őszi- és kajszibarack esetében már nem minden fajta van előrehaladott állapotban, így ezekre vélhetően kisebb hatással lesz a hétvégi fagy.

Kávrán Tibor emlékeztetett, az idei lesz a harmadik olyan éve, amikor egyik ültetvényén egyáltalán nem lesz termés a fagykárok miatt, de 2021-ben az egész területre vetítve is egy átlagos, fagykármentes évhez képest csupán a termés ötödét tudták megtermelni az őszi- és kajszibaracknak, illetve a cseresznyének, míg sárgabarackból csupán a saját családjának lett elegendő mennyiség.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email