temeto4eudrazse_210428

Közbeszerzés nélkül szervezhette ki az előző városvezetés a temetői feladatokat

temeto4eudrazse_210428

Közbeszerzés nélkül szervezhette ki az előző városvezetés a temetői feladatokat

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László polgármester szerint az előző, fideszes városvezetés közbeszerzés nélkül szervezte ki 15 évre egy magánvállalkozásnak a temetői feladatokat, miközben az Érdi Közterület-fenntartóra hárultak a veszteséget termelő szolgáltatások.

Népszava.hu cikke szerint az érdi temetőüzemeltetés nagy visszhangot kiváltó ügye hosszú bírósági eljáráshoz vezethet. Azt írják, az jelenlegi városvezetés idő előtt szerződést bontott a céggel, amely még az előző, fideszes városvezetés idején jutott túlságosan kedvező, Érdnek viszont kevésbé előnyös megbízáshoz. Az érintett cég, a Gábriel Könnye Kft. vitatja ezt és bírósághoz fordult.

A lap szerint az ÉKFI munkatársai nyírták a füvet, ásták a sírokat és tartották rendben a területet és szintén az ÉKFI újította fel 20 millió forintból a ravatalozót, de a társaság csak a közgyűlés által hozott rendeletekben meghatározott díjat szedett a szolgáltatásokért és évente kisebb összegű normatívát kapott az államtól.

Ennek a rendszernek 2010-ben vetett véget a fideszes városvezetés, hiszen az önkormányzat közterület-fenntartó intézménye kiszervezett több feladatot az akkor pár hónapos múltra visszatekintő Gábriel Könnye Kft.-nek.

A szerződés szerint elsősorban a jövedelemtermelő feladatokat bízták a cégre, így például a ravatalozó üzemeltetését és a sírásást. Ennél a vállalkozásnál landoltak az ehhez kapcsolódó szolgáltatási díjak, amiket a fideszes városvezetés előbb 2011-ben majd 2015-ben is megemelt. A cég kapott egy külön irodahelyiséget a temetőben, amiért ugyan havi 50 ezer forintot fizetett, de alighanem így is megérte neki: egy bemutatótermet rendezett be ott, hogy a piaci szolgáltatásait népszerűsítse, és ezzel az ÉKFI szerint előnyre tett szert a többi temetkezési vállalkozóval szemben.

A Népszava azt is megjegyzi, hogy az új rendszerben a karbantartói kiadások továbbra is az önkormányzatot terhelték, a városháza szerint pedig olykor az ÉKFI nyitotta-zárta, takarította és fertőtlenítette a ravatalozót. Ezek miatt az önkormányzat számára a temető üzemeltetése hosszú éveken keresztül veszteséges volt, miközben a Gábriel Könnye Kft. évente 1-2 milliós adózás utáni nyereséget könyvelt el.

„Amikor megnyertük a 2019-es választást, sokan mondták nekem a városban, hogy nemcsak azok az ügyek róhatok az előző fideszes városvezetés nyakába, amelyek már a voksolás előtt kipattantak. Ilyenek voltak például a Bács-féle oviügyek, a kézilabdás botrányok, a Papi Földekkel kapcsolatos visszaélések (elég csak a balesetveszélyes játszótérre gondolni). Az akkori városvezetésnek semmi nem volt szent, így még a temetőből is igyekeztek egy haveri cégen keresztül pénzt fakasztani. Ráadásul a város kárára”

– kezdett bele közösségi oldalán az ügy kapcsán Csőzik László, aki azt írta, hogy az előző városvezetés közbeszerzés nélkül szervezte ki egy magánvállalkozásnak 15 évre a hasznot fialó temetői feladatokat, miközben a veszteséget termelő szolgáltatások az Érdi Közterület-fenntartóra maradtak.

A Népszava arról is írt, hogy az érdi városháza tájékoztatása szerint miután az ÉKFI szerződést bontott a Gábriel Könnye Kft.-vel bő fél év alatt mintegy 12,2 millió forint folyt be olyan tevékenységből, amit korábban a cég végzett és ebből 8,4 millió forint haszna lett az önkormányzatnak.

Mint Csőzik László írja, normális esetben az ÉKFI a bevételből finanszírozza a kiadást, de közlése szerint Érden az adófizetők pénzét költötték temetői rend fenntartásra, a többmilliós hasznot pedig az előző városvezetés átengedte a cégnek. Ezután a város pénzéből 20 millió forintért újították fel a köztemető ravatalozóját.

Érd jelenlegi polgármestere beszámolt arról is, hogy a közgyűlésen kétszer is megemelték az emberek által fizetendő temetői díjakat, de arról az előző városvezetés hallgatott, hogy kiknek a zsebébe vándorolt a gyászoló emberek pénze.

Csőzik László azt közölte, hogy az emelések indoka „a temető nehéz anyagi helyzete” volt. Miután átvették a város vezetését, megszüntették a közpénz-szivattyúzást, mert álláspontjuk szerint a szerződés jó erkölcsbe ütközött, de az érintett cég, a Gábriel Könnye Kft. beperelte a várost, amely bíróságon védi meg érdekeit.

A Népszava.hu kereste a Gábriel Könnye Kft.-t is, de kérdéseire nem kapott választ.

kiemelt kép: Draskovics Ádám/Érdmost.hu, archív

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email