Gaszt Attila (fotó: Index.hu/Bodnár Patrícia)

„Eljöhet a korlátozott energiafelhasználás kora”

Gaszt Attila, az érdi GIA Form ügyvezető-tulajdonosa szerint az orosz-ukrán háború miatt, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, hogy elzárja a gázcsapokat – az alternatív erőforrásokkal együtt – akkor eljöhet a korlátozott energiafelhasználás kora.

Az orosz-ukrán háború magyarországi hatásairól készített interjút az Index Gaszt Attilával, az érdi GIA Form ügyvezető-tulajdonosával, aki szerint a legtöbb szegmensben csak ezután jelentkezik a hiány, de a nyersanyagárak emelkedését azonnal érzékelték.

„Az olajár elszabadulása sok mindent magával ránt, így az elmúlt időszakban eleve rendkívül volatilis acélár újra meglódult, de például a műanyag granulátumnál ezt egyelőre nem látjuk. Igaz, az utóbbi már tavaly hullámvasútra ült a Covid-tünetként jelentkező polimerhiány miatt”

– fogalmazott Gaszt Attila az index.hu-nak, kifejtve, mindkét esetben konszolidáció jöhetett volna, melybe végül beleszólt az orosz invázió és már most van olyan orosz acélipari óriás, amely beszüntette az európai gyártást, ez pedig már azonnal érezteti hatását az autóiparban, melyet egyébként kábelköteghiány is fojtogat.

„Alighanem elkerülhetetlenné válnak emiatt az újabb kényszerleállások”

– húzta alá a GIA Form ügyvezető-tulajdonosa. Gaszt Attila úgy véli, ha Oroszország nem kerül vissza záros határidőn belül a világgazdaság körforgásába, akkor a háború nagyobb hatással lehet a világgazdaságra, mint a koronavírus-járvány, mert a covid esetében mindenki ugyanazt a problémát akarta megoldani, míg az orosz-ukrán konfliktusban ellenérdekelt felek vannak.

„Jobb nem belegondolni, hogy mi van akkor, ha Vlagyimir Putyin tényleg elzárja a gázcsapokat, az ugyanis az alternatív erőforrásokkal együtt – élen az LNG-terminálokkal – azt jelentené, hogy eljöhet a korlátozott energiafelhasználás kora. Ez egyúttal maga után vonná, hogy a gyárak termelését is takaréklángra kell kapcsolni. Ötnapos munkahéttel számolva, ha emiatt valahol ezután csak hétfőtől szerdáig gyártanak, az rögtön 40 százalékos kiesés. Innen már csak egy lépés a recesszió az orosz invázió előtt joggal várt organikus fejlődés helyett”

– mondta az Indexnek Gaszt Attila, aki az interjúban beszélt többek között a cég orosz és ukrán partneri kapcslatairól, a menekültek helyzetéről, a gáz áramra és iparra gyakorolt hatásáról

A teljes interjú ide kattintva olvasható el!

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email