Átadták az Érdi Járásbíróságot és Ügyészséget

2019. január 1-jén kezdte meg működését az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség, amelynek új, Szabadság téri épületét 2022. március 30-án adták át.
fotó: Endresz Dóra

Létrehozásának gondolata már 1993-ban megfogalmazódott a Budaörsi Járásbíróság felállításakor, végül több éves előkészítő munka után 2019. január 1-jén kezdte meg működését – eleinte ideiglenes épületben – az Érdi Járásbíróság, amely a Budapest Környéki Törvényszék tizennegyedik járásbírósága lett és létrehozásával 130 ezer ember intézheti ügyeit Érden.

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint az Érdi Járásbíróság az egyik legnagyobb ügyforgalmú bíróság is a Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területén: 2021-ben összesen 3.416 ügy érkezett a járásbíróságra, amelynek 68%-a polgári, 32%-a pedig büntető és szabálysértési ügy volt. A jelentős ügyforgalomhoz igazodik a bíróság létszáma is. Az Érdi Járásbíróságon jelenleg ténylegesen 11 bíró és 29 igazságügyi alkalmazott dolgozik.

fotó: Endresz Dóra

Az Érdi Járásbíróság épületében összesen 10 tárgyalótermet és egy ügyfélközpontot alakítottak ki. Az első és a második emeleten irodák és egy könyvtár található. Az épület külső munkálatai során új utcai burkolatot, járdákat és ügyfélparkolót alakítottak ki, a dolgozók részére parkolóhelyek a belső udvaron állnak rendelkezésre. Az Érdi Járásbíróság új épületében XXI. századi körülmények fogadják a jogkereső állampolgárokat.

A 2022. év elejére elkészült új épületkomplexumban nemcsak az Érdi Járásbíróság, hanem az Érdi Járási Ügyészség is helyet kap, amely az ügyészi létszámát tekintve Pest megye harmadik legnagyobb ügyészsége, csak a Budakörnyéki és a Gödöllői Járási Ügyészség előzi meg. A szervezeti egység összesen 15 munkatársból áll.

fotó: Endresz Dóra

Érd Pest megye 187 települése között az egyetlen megyei jogú város. 70 000 fő körüli lakosságával messze a legnépesebb település. Igazságszolgáltatási szempontból Érd és térsége korábban Budaörshöz tartozott.

Az Érdi Járási Ügyészség a Budaörsi Járási Ügyészség kettéválasztásával jött létre úgy, hogy Érden kilenc, míg Budaörsön hat ügyész kolléga maradt. E létszámarány kialakítása az illetékességi területek bűnözési adatai alapján történt – közölte az Országos Bírósági Hivatal.

Az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség illetékességi területe Érd, Diósd, Százhalombatta, Pusztazámor, Tárnok, Törökbálint és Sóskút településekre terjed ki
2019 2020
Pest megye 16751 14187
Érd 1384 1329
%-os arány 8,3 9,4

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email