oraatallitas

Március 27-én óraátállítás

oraatallitas

Március 27-én óraátállítás

Március 27-én vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat hajnali 3 órára. Az idei téli óraátállításkor pedig majd október 30-án vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak minden évben március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire. Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás.

Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás.  Az Európai Bizottság 2018-ban nyújtotta be az időzónák eltörlésére vonatkozó javaslatát, de a megvalósítás rengeteg egyeztetést igényelt volna, ezt a feladatot nem sikerült megoldani. Ezzel maradt a téli is és a nyári időszámítás is.

Az idei téli óraátállításkor pedig majd 2022. október 30-án vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

forrás: napi.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email