22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfő délutánig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságok tagjait

22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfő délutánig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságok tagjait

Már egy hónap sincs hátra az országgyűlési választásokig és a népszavazásig, a szavazólapokat már napokkal ezelőtt el is kezdték kinyomtatni, és nincs sok idejük már azoknak a képviselő-testületeknek sem, ahol még nem választották meg a szavazatszámláló bizottságok tagjait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Országszerte 10 243 szavazatszámláló bizottság lesz , melyek tagjait a települési önkormányzatoknak hétfőn délután 16 óráig kell megválasztaniuk – írja az MTI a választási eljárási törvényre hivatkozva.

A választás során kiemelkedő szerepük van a szavazatszámláló bizottságoknak: feladatuk a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és, ha szükséges a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is.

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásáig a szavazókörökben segítenek a választás lebonyolítását. Munkájukért díjazást kapnak, ez egy januárban kiadott miniszteri rendelet értelmében bruttó 35 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett, ami nettó 33 250 forintot jelent a bizottsági tagoknak. Emellett mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól.

A bizottságnak a választott tagok mellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottai is (jelölőszervezetenként két-két ember), őket március 25-én 16 óráig lehet bejelenteni. A megbízott tagok díjazásáról a megbízójuk gondoskodik. A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott tagok közül hívnak be további tagokat a testületbe.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email