adomany

Adományozási kisokos

Százezrek kényszerülnek elhagyni otthonukat, családjukat. Sokunk szeretne segíteni a háború áldozatain. A rászorulóknak rendszeresen főző Heti Betevő adományozási kisokost készített, mit, mikor, milyen állapotban és mennyiségben jó adni, hogy valóban hasznára váljék annak, aki menekül.

Azt írják:

Látjuk, mennyien megmozdultatok az ukrán helyzet hatására, hogy segítsetek a menekülőkön. Arra gondoltunk, hogy a majd tíz éves adományozói tapasztalatunkat megosztva veletek, összerakunk egy mini kisokost, hogy hogyan érdemes segíteni!
1. Informálódjatok! Nézzetek utána, hogy a helyszínen dolgozók pontosan mit kérnek. Lehet, hogy 100 konzerv helyett egyetlen matrac többet ér!
2. Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik! A krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!
3. Ha valahol ruhát kérnek, azt adjátok pontosan, amire szükségük van! Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség, csak nyűg, amivel a segítő szervezeteknek törődniük kell. Ezek is jól jönnek majd nemsokára, addig is az a legnagyobb segítség, ha tároljátok őket a megfelelő pillanatig!
4. Ételből mindenképp tartósélelmiszert küldjetek és olyat, amit el lehet fogyasztani önmagában is, például konzerv, csokoládé, energiaszelet. A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér! (Kivéve, ha kifejezetten azt kérik! Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek, de itt jön képbe az 1. pont!)
5. Ne adjatok tampont, kelyhet, viszont küldjetek betétet, pelenkát! Ezekben a helyzetekben a nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert ilyen alapeszközökhöz nem tudnak hozzájutni. A tampont és a kelyhet viszont nem lehet higiénikusan cserélni tábori körülmények között, így a betétet válasszátok!
6. Gyógyszert, orvosi segédeszközt (géz, fásli, stb.) csak bontatlanul adjatok! Ezeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos.
7. Minden textilfélét (kabát, takaró, párna) mossatok ki, mielőtt odaadjátok!
8. Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be! A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására. Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!
9. Mindig hallgassatok a segítő szervezetekre, akiknek van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában! Fontos, hogy krízishelyzetekben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!
+1. ALAPSZABÁLY ÉS TALÁN A LEGFONTOSABB: Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe!

 

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email