22_03_29_erdmost_nincskep

Spóroljunk energiát a fürdőszobában!

22_03_29_erdmost_nincskep

Spóroljunk energiát a fürdőszobában!

Fürdés, mosás, WC-öblítés. Mindennapos tevékenységek, melyek végzése során egy kis odafigyeléssel jelentős mennyiségű vizet és elektromos áramot takaríthatunk meg, mert a víz értékes. Aki gazdaságosan bánik vele, az hozzájárul a környezet- és klímavédelemhez, és még a saját pénztárcáját is kíméli.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd FM 101.3 reggeli műsorában a Bundáskenyérben arról beszélgettünk Vadovits Kristóffal, Greendependent Intézet igazgatójával, hogyan takarítsunk meg vizet és energiát.

A vízfelhasználásunk egyik legnagyobb részét a WC-használat során pazaroljuk el. Ez már azért is minősül pazarlásnak, mert iható, tisztított ivóvízzel öblítjük le a WC-t, ami már önmagában is meghökkentő tény. Ehhez a tevékenységhez kiválóan alkalmas lenne az ún. szürke víz, a mosógépből kifolyó, kádból leengedett fürdővíz vagy éppen a begyűjtött esővíz. Számoljunk csak utána, hogy mennyi vizet pazarolunk erre nap mint nap! Ha egy teljes tartálynyi vizet leengedünk az bizony – modelltől függően – 10-12 liter, régebbi tartályoknál akár még több is. Ezt felszorozva egy négytagú családdal, már havi szinten is tetemes mennyiség adódik, persze ma már vannak szabályozható WC-tartályok, melyek kevesebbet fogyasztanak egy-egy öblítésnél. Ha tehetjük, szereljük át a WC tartály rendszerét, és hasznosítsuk a szürke vizet! Lehet, hogy ehhez szükségünk lesz egy póttartályra, ám hosszú távon megéri a beruházás! Egy család teljes vízhasználatának közel harmada ugyanis a WC öblítésére megy el.

A másik kardinális terep a fürdés, melynél szintén sokat megtakaríthatunk fürdés helyett zuhanyozással, vagy víztakarékos zuhanyrózsa használatával. A mosdókagylónál is spórolhatunk a vízen: ha mozgásérzékelős vízcsapot szerelünk a régi helyére, vagy ha fogmosásnál fogmosó-poharat használunk. Figyeljünk oda az időnként eltömődő lefolyókra, dugulásokra is, hiszen a dugulások esetén sokkal több vizet használunk például a kád leöblítésére, ugyanis abban a tévedésben vagyunk, így hamarabb lemegy majd a víz.

Spóroljunk a villamos energiával is!

Egy fürdőszobában nem csak vizet, hanem áramot is használunk, és ezzel is tanácsos takarékoskodni, nem csak a felmerülő áramszámla, hanem környezetünk megóvása érdekében is. Ha az izzóinkat már energiatakarékosra cseréltük, akkor vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy mivel tudnánk még áramot spórolni.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email