kemenyeu_220217_0

Még mindig jobb a bűz, mint a hideg

kemenyeu_220217_0

Még mindig jobb a bűz, mint a hideg

Múlt heti számunkban részletesen írtunk arról, mitől és mennyire szennyezett Érd levegője. Most a szociális oldalt vesszük górcső alá: azokat, akik azért tüzelnek hulladékkal, mert nincs gázuk, a villany drága, a tűzifa pedig elfogyott (ha volt egyáltalán), és még mindig jobb a bűz, mint a hideg.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tél eleje-közepe még egész jó. Ilyenkor még kitart a tüzelőtámogatásból származó fa. Ezt azok igényelhetik, akik tényleg a legnehezebb anyagi és szociális helyzetben élnek: egy főre eső jövedelmük nem haladja meg a 85 500 forintot (egyedül élő ember esetén), kétszemélyes háztartásban az 57 ezret, három- és többszemélyes háztartásban pedig a 42 750 forintot. Fűtési idényben, azaz október 15-étől április 15-éig kérhetik (az e célra szolgáló nyomtatványon) ezt a támogatást az arra jogosultak, és háztartásonként csupán egy alkalommal. (Tehát a támogatás nem automatikus, igényelni kell, mellékelve a kérelmező, illetve a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolását is).

Ebben a szezonban, mint azt a Humán Irodától megtudtuk, 229 kérelmező részesült fűtési támogatásban. Ennek összege háztartásonként 45 215 forint, aki fával fűt, az ilyen értékben egy kaloda fát kap (ami bruttó 1,63 köbméter), házhoz szállítva. Ez egész télre persze nem elég, még takarékosan beosztva sem.

„Az önkormányzatnál igényelhető tüzelőtámogatás lehetőségét legtöbben már késő ősszel kihasználják, sajnos január–februárra nem marad a kapott tűzifából. Hozzánk is érkeznek felajánlások, amit lehet, közvetítünk az ellátottjainknak” – mondta lapunknak Bakondi Józsefné, a Család- és Gyermekjóléti Központ tagintézmény-vezetője. Előfordul sajnos, hogy a felkínált adományt nem tudják elfogadni: legutóbb például bontási hulladékot adott volna egy vállalkozó, de mivel a tüzelésre alkalmas faelemek kiválogatása, felaprítása, tárolása, a maradék ártalmatlanítása meghaladta volna a szolgálat lehetőségeit, nem tudtak élni a felajánlással. „A tűzifaadománynak viszont nagyon örülünk, még a kisebb mennyiségnek is, hiszen már az is segítség, ha egy család, illetve idős ember két-három napig rendesen tud fűteni” – tette hozzá Erzsike, hangsúlyozva: aki bajban van, hívja őket, hogy segíthessenek (telefon: 06-23-746-983).

A szolgálat munkatársai rendszeresen látogatják a nehéz anyagi, szociális helyzetben lévő ellátottakat, segítenek a különféle támogatások igénylésében, hiszen a pénzbeli segítség is jól jön ilyenkor, amin tűzifát lehet vásárolni, vagy akár élelmiszert. Tapasztalatai szerint főleg az idős embereknek vannak ilyen gondjaik, ők kevesebb központi támogatást kapnak, mint a gyermekesek, és tél vége felé elfogy a kis tüzelőjük, bármennyire spórolnak.

A gondozóközpont kapcsolatban áll a polgárőrséggel is, ez a szervezet ugyanis már nyolc éve segíti tüzelővel az érdieket. Macsotay Tibor elnök lapunknak elmondta, nemcsak a központtól, hanem az egyházaktól is kapnak jelzést, ha valaki bajba kerül. „Rendszeres ellátást mi sem tudunk nyújtani, de gyors segítséget igen. Sajnos, sok olyan ember van, aki a nyugdíjából törlesztőrészleteket fizet, és alig marad pénze tüzelőre, vagy ha marad is, a fát nem tudja felaprítani. Mi ebben is segítünk” – mondta az elnök, aki arra a kérdésre, hogyan jutnak a fához, elmondta: az önkormányzattól kapnak támogatást, pályáznak, és az érdiek is megtalálják őket felajánlásaikkal.

„Van, hogy valaki a fafűtésről gázra tér át, és nekünk adja a megmaradt tűzifát. Szerencsére nagyon sokan ismernek minket és a tevékenységünket. December óta több mint ötven embernek tudtunk segíteni. Februárban láthatóan sokan fogynak ki a tűzifából, hiszen a hónap első nyolc napjában már három embernek szállítottunk fát. Mi is úgy tapasztaljuk, hogy az öregek vannak a legrosszabb helyzetben, nekik van szükségük leginkább a segítségre” – tette hozzá Macsotay Tibor.

A polgárőrség egy-három köbméter fát szállít ki, ami pár hétre elegendő, ez idő alatt lehet intézkedni más segítségről. Egész télre való ellátást nem tudnak biztosítani, hiszen akkor kevesebb embernek jutna a tüzelőből: „Minél több emberen szeretnénk segíteni, hogy senki ne fagyjon meg Érden a saját otthonában.”

Kapcsolódó cikkünk (Végre kiderül, mennyire szennyezett Érd levegője) itt érhető el.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email