22_03_29_erdmost_nincskep

Hamarosan lecseng a járvány ötödik hulláma

22_03_29_erdmost_nincskep

Hamarosan lecseng a járvány ötödik hulláma

Visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, Rusvai Miklós szerint azonban fellélegezni csak akkor lehet, ha a kórházban ápoltak száma is csökkenni kezd – nyilatkozta az Érd FM-en a virológus, aki úgy véli, a járványgörbe laposodása után sem lehet hátradőlni, nyárig biztos lesznek még fertőzöttek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Bundáskenyérben arról is beszélgettünk, hogy a virológus felveszi-e a negyedik oltást. azt mondta: „Senkit nem beszélek le a negyedik oltásról, ártani senkinek nem fog, de én a magam részéről azért szeretnék megfertőződni, mert akkor teljesebb védettséget kapnék, hiszen akkor nyálkahártya-immunitás is kialakul, ami az oltás következtében nem alakulhat ki.”

Rusvai Miklós kiemelte, a szervezetünk nagyon hosszú ideig képes emlékezni arra, hogyan kell reagálnia, ha újra megfertőződik a vírussal. Ez nem azonos azonban a védettséggel, ami az oltást követően nagyjából négy-hat hónapig tart. Ezután ugyanis az antitestek száma a védőszint alá esik, az immunrendszerünk ettől függetlenül emlékszik az immunizálásra, csak kell neki öt-hét nap mire letermeli a szükséges antitesteket – magyarázta. Tehát ezt a reagálási időt spórolja meg az, aki beoltatja magát, ugyanis az oltást követően, rögtön elkezd a szervezet antitestet termelni, amik már készen várják a vírust.

Beszélt arról is, hogy a fővárosban már tetőzött a járvány a múlt hét második felében, miközben a vidéki városokban még csak most várható a tetőzés. „A friss fertőzöttek számát értem most ezalatt, hiszen a kórházban, lélegeztetőgépen levők és halottak száma csak ezután fog tetőzni, nagyjából 3 héttel később” – tette hozzá.

A szakértő arról is beszélt, hogy szerinte a koronavírus már nem sokkal veszélyesebb az influenzánál. „Nekem meggyőződésem, hogy a kemény koronavírus-járványon már túl vagyunk. Lehet félni attól, hogy esetleg komolyabb megbetegedést okozó variánsok kialakulnak, de ennek a reális veszélyét már nem láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, ugyanis ha lesznek is ilyenek, már nem tudnak olyan mértékben tért hódítani – éppen azért, mert az omikron nagymértékben immunizálta a lakosságot” – mondta. 

Egyre többet hallani arról, hogy lecsengőben van az ötödik hullám, azonban Rusvai Miklós egyelőre még korántsem derülátó. A virológus szerint elképzelhető, hogy már napokon belül csökkenni fognak az esetszámok, ugyanakkor még nyárig viszonylag magas maradhat a fertőzésszám. 

Hallgassa meg a Bundáskenyér interjúját!


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email