vakcina-koronavirus-404976

Hamarosan lecseng a járvány ötödik hulláma

Visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, Rusvai Miklós szerint azonban fellélegezni csak akkor lehet, ha a kórházban ápoltak száma is csökkenni kezd – nyilatkozta az Érd FM-en a virológus, aki úgy véli, a járványgörbe laposodása után sem lehet hátradőlni, nyárig biztos lesznek még fertőzöttek.

A Bundáskenyérben arról is beszélgettünk, hogy a virológus felveszi-e a negyedik oltást. azt mondta: „Senkit nem beszélek le a negyedik oltásról, ártani senkinek nem fog, de én a magam részéről azért szeretnék megfertőződni, mert akkor teljesebb védettséget kapnék, hiszen akkor nyálkahártya-immunitás is kialakul, ami az oltás következtében nem alakulhat ki.”

Rusvai Miklós kiemelte, a szervezetünk nagyon hosszú ideig képes emlékezni arra, hogyan kell reagálnia, ha újra megfertőződik a vírussal. Ez nem azonos azonban a védettséggel, ami az oltást követően nagyjából négy-hat hónapig tart. Ezután ugyanis az antitestek száma a védőszint alá esik, az immunrendszerünk ettől függetlenül emlékszik az immunizálásra, csak kell neki öt-hét nap mire letermeli a szükséges antitesteket – magyarázta. Tehát ezt a reagálási időt spórolja meg az, aki beoltatja magát, ugyanis az oltást követően, rögtön elkezd a szervezet antitestet termelni, amik már készen várják a vírust.

Beszélt arról is, hogy a fővárosban már tetőzött a járvány a múlt hét második felében, miközben a vidéki városokban még csak most várható a tetőzés. „A friss fertőzöttek számát értem most ezalatt, hiszen a kórházban, lélegeztetőgépen levők és halottak száma csak ezután fog tetőzni, nagyjából 3 héttel később” – tette hozzá.

A szakértő arról is beszélt, hogy szerinte a koronavírus már nem sokkal veszélyesebb az influenzánál. „Nekem meggyőződésem, hogy a kemény koronavírus-járványon már túl vagyunk. Lehet félni attól, hogy esetleg komolyabb megbetegedést okozó variánsok kialakulnak, de ennek a reális veszélyét már nem láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, ugyanis ha lesznek is ilyenek, már nem tudnak olyan mértékben tért hódítani – éppen azért, mert az omikron nagymértékben immunizálta a lakosságot” – mondta. 

Egyre többet hallani arról, hogy lecsengőben van az ötödik hullám, azonban Rusvai Miklós egyelőre még korántsem derülátó. A virológus szerint elképzelhető, hogy már napokon belül csökkenni fognak az esetszámok, ugyanakkor még nyárig viszonylag magas maradhat a fertőzésszám. 

Hallgassa meg a Bundáskenyér interjúját!


 

 

További cikkeink

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi kivonatát - igaz, az sem túl gyakori, hogy a pici egy

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email