22_03_29_erdmost_nincskep

Kérdések és válaszok

22_03_29_erdmost_nincskep

Kérdések és válaszok

Hány vakcina közül lehet választani, és van-e ellenjavallata valamelyik kombinációnak? Hány éves kortól lehet oltakozni az országos akció keretében? Van-e várakozási idő a covid-fertőzésből való felgyógyulás után? Többek közt ezekre a kérdésekre kaphatnak választ cikkünkből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében februárban is minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton oltási akciót szerveznek a kijelölt oltópontokon – többek közt az érdi szakrendelőben is (ahol az elmúlt hétvégén jóval kevesebben oltakoztak, mint a korábbi alkalmakon). 

Az oltópontokon várják az oltatlanokat, illetve azokat, akik 12 év felettiek, és négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. 

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség. A megerősítő oltás a 12-17 éves korosztályban is felvehető.

A negyedik oltást is kérhetik a most zajló oltási akciók keretében, 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal.

Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

Azok az oltatlan emberek, akik átestek a fertőzésen átestek, felgyógyulásukat követően várakozási idő nélkül  olthatók.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email