22_03_29_erdmost_nincskep

2022 Érden a kerékpározás éve

22_03_29_erdmost_nincskep

2022 Érden a kerékpározás éve

2002-ben, azaz idén húsz éve indult el a már nagy hagyományokra visszatekintő városkerülő kerékpáros túrázás, az Érd Körbe, amely idén április 24-én tartja első túrázását a Papi földekről indulva és a jeles évforduló miatt a szervezők különleges eseménnyel készülnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csengeri Attila jelenleg is az Érd Körbe főszervezője, pedig 2002-ben még barátaival találta ki a közös kerékpáros élményt, azóta pedig több mint negyven nappali, számos éjszakai és egyéb családi biciklizést szervezett meg társaival.

„Amikor elkezdtünk ezzel foglalkozni, egyfajta hiányt próbáltunk pótolni”

– emlékezett vissza Csengeri Attila az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában.

„Körülbelül 20-30 fővel vágtunk neki az első Érd Körbének. Mi sem nagyon tudtuk, mik vannak itt, hogyan lehet kerékpározni, de ezzel a túrával nem csak mi, hanem nagyon sokan megismerték Érdet”

– fogalmazott.

Kitért rá, az első alkalmat nem csak az autómentes naphoz kapcsolódóan tartották meg, hanem városismereti célzattal is.

„Az elmúlt tíz-tizenöt évben már szükséges volt, hogy mellettünk legyenek a rendőrök, mert egyre többen jöttek hozzánk kerékpározni, néha több százan, néha néhány ezren és ezt már biztosítani kellett” – fejtette ki, utalva az esemény fejlődésére, de kitért arra is, úgy érzi, lassan változik a hazai és érdi kerékpáros kultúra, pedig egyre többen szeretnek biciklizni a mindennapokban.

Csengeri Attila ismertette, más országokban jellemző, hogy nem csak a fiatalok ülnek nyeregbe, hanem az idősebb korosztály is, illetve megszokott, hogy családok közösen kerékpároznak – ehhez hasonló törekvései az egyesületnek is vannak, ezért a nagy események mellett is több, rövidebb útvonalú családi túrát is szerveztek korábban.

Az Érd Körbe ide jelmondata szerint 2022 a kerékpározás éve. Ezzel kapcsolatban Csengeri Attila kifejtette, régóta várják, hogy elkészüljön a város kerékpáros koncepciója, emellett számos kerékpározással kapcsolatos eseményben adtak javaslatot a városvezetésnek, hogy két keréken is biztonságosan lehessen közlekedni a városban.

„Ha már húsz éves a törekvésünk, akkor együtt mutassuk meg, hogy szükség van rá, hogy változzon és kerékpáros szempontból fejlődjön a város. Erre megpróbáljuk felhívni a figyelmet januártól decemberig és nem csak a programunkkal, hanem természetesen a városvezetést is felkérve arra, hogy olyan fejlesztések legyenek, amiket akár pénz nélkül is meg lehet oldani” – fogalmazott Csengeri Attila, megjegyezve nem kerül pénzbe a kerékpározásra való figyelemfelhívás, de kész eszközöket, tárolókat, támaszokat is ki lehetne helyezni több helyre és felfestésekre is szükség van.

Az idei jubileumi Érd Körbét április 24-én, vasárnap 10 órától rendezik meg a Papi Földekről indulva.

A részletekről ide kattintva olvashat!

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email