22_03_29_erdmost_nincskep

Víz, víz, tiszta víz…

22_03_29_erdmost_nincskep

Víz, víz, tiszta víz…

Bár Magyarországon jó a vezetékes víz minősége, mégis egyre többen használnak házi víztisztító berendezéseket. Az NNK arra hívja fel a figyelmet: ha nem megfelelően használjuk, illetve elmulasztjuk a karbantartást, az egészségügyi kockázatot jelent - tehát többet árthat, mint amennyit használ.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon jó a vezetékes csapvíz minősége jó, nincs kedvezőtlen hatással az ember egészségre. Az emberi fogyasztásra szánt víz minőségi követelményeire és a vízminőség-ellenőrzés rendje szigorúan szabályozott, az előírásokat a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet tartalmazza, a vízminőséget a szolgáltatók ellenőrzik. 

Tény ugyanakkor, hogy egyre divatosabb a házi víztisztító kisberendezések alkalmazása. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő – nem a használati útmutatóban foglaltak szerinti – alkalmazása, a karbantartás hiánya esetén olyan kedvezőtlen változások jelentkezhetnek a vízben, amelyek kockázatot is jelenthetnek, így akár többet árthatunk velük, mint használunk – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az, hogy javasolt-e az alkalmazásuk, illetve milyen típusú kisberendezés lehet alkalmas az ivóvíz utótisztítására, nagyban függ a helyi ivóvíz minőségétől. Ezen túlmenően, külön kérésre, a vizsgálati díj megfizetése mellett, bárki ellenőriztetheti csapvize minőségét egy erre akkreditált laboratóriumban. Az épületen belüli hálózat állapotától függően egyes vízminőségi paraméterek (pl. az ivóvíz mikrobiológiai minősége, vagy nehézfém-, pl. ólomtartalma) egy településen, de akár egy épületen belül is nagyon eltérőek lehet, elsősorban ezek vizsgálatára lehet szükség.

Vásárlás előtt érdemes figyelembe venni és mérlegelni a kisberendezések alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a helyi ivóvíz minőségét és a megoldani kívánt problémát. A áztartási víztisztító kisberendezések némelyike tartalmaz úgynevezett reverz ozmózis (RO) egységet, amely ionmentes vizet állít elő. Ilyen esetben – a hazai vízminőségi szabályoknak megfelelően – minimális 50 CaO mg/l keménységérték előállítását visszasózóval vagy úgynevezett by-pass (a kezelt és a kezeletlen víz felhasználás előtti keverésének) alkalmazásával kell biztosítani. A visszasózó egység, azaz ásványi anyaggal történő ellátás meghibásodása, vagy a berendezés karbantartási hiánya esetén számolni kell azzal, hogy a kisberendezésből ionmentes víz folyik ki, amelynek hosszútávú fogyasztása káros hatással lehet az emberi szervezetre.

Amennyiben a vásárlás mellett dönt valaki, feltétlenül olyan kisberendezést válasszon, amely rendelkezik Nemzeti Népegészségügyi Központ (a továbbiakban: NNK) által kiadott ivóvízbiztonsági engedéllyel (régebbi megnevezéssel ÁNTSZ engedéllyel). A kisberendezések alkalmazási engedélye kizárólag a hálózati vezetékes víz utótisztítására vonatkozik, az engedélyezési eljárás saját kútvíz tisztításának értékelésére nem terjed ki, arra a kisberendezések biztonságosan nem használhatók. Nagyon fontos, hogy a berendezés használati útmutatója tartalmazza az NNK által kiadott engedélyben előírt közegészségügyi alkalmazási feltételeket és korlátozásokat.

Bővebb információt a témában itt talál.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email