erd_foter

Így újulhat meg Érd 2030-ra

erd_foter

Így újulhat meg Érd 2030-ra

Pályázatot nyújtott be az Európai Uniónak Érd MJV önkormányzata, amely ha nyer, megvalósítaná az igazi rezsicsökkentést hőszigeteléssel kapcsolatos pályázatokkal, elektromos buszhálózatot és kötöttpályás közlekedést alakítana ki, de napelemerőművet és elektromos autótöltő-hálózatot is létrehozna.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László, Érd polgármestere közösségi oldalán tudatta, ha az EU-nak benyújtott pályázattal nyer a város, olyan beruházásokat lehet végrehajtani, melyekről még csak nem is álmodhattunk.

“Soha nem látott forrásbőség állhat majd rendelkezésünkre”

– húzta alá, kifejtve, az EU márciusig választ ki száz várost a Horizon Europe program keretében, melyeknek összesen 95,5 milliárd eurót, azaz lakosonként tízezer eurót biztosít ahhoz, hogy a települések 2030-ig átalakítsák tömegközlekedésüket, korszerűsítsék a házak energiafelhasználását és új parkokat alakítsanak ki.

A polgármester ismertette, az érdi pályázat lehetséges elemei között van, hogy

a lakosság pályázhat házak, lakások szigetelésére, nyílászárók cseréjére, elektromos fűtési rendszerek kiépítésére és hőszivattyúk telepítésére.

A tervek között szerepel egy

  • több vonalból álló, sűrű elektromos buszhálózat kialakítása,
  • ahogy a városon belüli kötöttpályás közlekedés kiépítése,
  • illetve az elektromos autók töltőhálózatát is bővítenék.
  • A város vezetése napelemerőművet is telepítene,
  • illetve parkok és játszóterek kialakításával a közösségi zöldhálózatot is növelné.

“Ha nyerünk, a megvalósítás az érdi közösség valódi erőpróbája lesz, mert az önkormányzat csak koordinálja majd a projekteket, a lakosság, a helyi cégek és a civilek összefogására, együttműködésére lesz szükség a sikeres teljesítéshez. Tehát nemcsak modernizáljuk, 21. századivá tehetjük a várost, a pályázatban megjelölt célok megvalósítása megerősíti, összehozza majd a helyi közösségeket”

– emelte ki Csőzik László. A polgármester megjegyezte, a kollégák már október óta készítik elő a pályázatot és november 18-án vették fel a kapcsolatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal,  de mivel az EU a misszió kidolgozásához svéd városi modelleket vett alapul, az érdiek kapcsolatba léptek a stockholmi műszaki egyetemmel is, hogy felkészüljenek a pályázatra.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email