mezhelyzet

“A méhésznek az év minden napjában méhészként kell viselkedni”

A napokban megjelent egy hír miszeritn megfizethetetlenül drága lett a méz. Az Érd Fm 101.3 Bundáskenyér című műsorában munkatársaink Antal Zsolt méhésszel beszélgettek a méz árának alakulásáról, és a méz jótékony hatásairól, de az is szóba került, mit csinálnak a méhészek télen.

Antal Zsolt elmondta, hogy a magyarok többsége szezonálisan fogyaszt mézet és az éves átlagfogyasztás 1 kg körül alakul. 2021 nem a méhészek éve volt, kevés méz lett, de a méz árát, mint mondta, nem a méhészek, nem a termelők, sokkal inkább a kereslet határozza meg.

Mint kiderült, a méz mennyiségét nagy mértékben befolyásolja az időjárás, ebbe nem tudnak a méhészek beleszólni, így nem csak rajtuk múlik, milyen lesz a méztermés.

Az a mézmennyiség, ami itthon termelődik, Antal Zsolt szerint a hazai igényeket teljes mértékben fedezni tudja, így a külföldről érkező mézekre nincs szükség.

A méz immuneresítő és igazából megelőzésre való, így a méhész szerint javasolt a fogyasztása.  Ráadásul, sokan nem tudják, hogy a mézet nem kell egyből lenyelni, érdemes tartogatni egy ideig a szánkban, hogy a hatóanyagok jobban felszívódjanak a nyálkahártyán, de a legjobb a méz, a propolisz és a virágpor keverékének fogyasztása, a méhészeknél általában ezt a három terméket meg is lehet vásárolni.

A méhész elmondta, a tél során is van dolguk. Fel kell készülniük a tavaszra, a hibás kaptárokat ki kell javítani,esetleg kicserélni, viaszt kifőzni, műlépet készittetni. Mint mondta, a méhésznek az év minden napjában méhészként kell viselkedni.

Ha egy méz kikristályosodik, az csak esztétikailag okoz problémát, a minőségét nem befolyásolja.

 

Hallgassa meg a beszélgetést Antal Zsolt méhésszel és további érdekességekre is fény derül!


 

 

További cikkeink

Országos tendencia, hogy a mammográfiai szűrő-vizsgálaton – amely az emlőrák kiszűrésére szolgál – a behívottaknak csak egy töredéke jelenik meg. Dr. Nahn Krisztina mammográfia szakmai

További cikkeink

Ha már van Érden egy kiváló futópálya, ráadásul van egy csodás Duna-partunk, ami szintén
A budaörsi rendőrök kérnek segítséget egy sofőr azonosításához, aki balesetet okozott, majd elhajtott a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email