boloni_reka

„Csodálatos dolog Érden mesemondónak lenni”

boloni_reka

„Csodálatos dolog Érden mesemondónak lenni”

Bölöni Rékával, az érdi mesemondóval beszélgettünk a kezdetekről, hivatásának szépségeiről. Az is kiderül, szeretik-e a mai gyerekek a klasszikus meséket

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ön mesemondó, színész és bohóc, de minek tartja magát leginkább?

Elsősorban egy szerencsés embernek, mert azt csinálhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, amit igazán szeretek, és mert mind a három lehetek egyszerre. Egyik kiegészíti a másikat, és mind a háromban ki tudok teljesedni, és tulajdonképpen az egyik hozta magával a másikat. Nekem tényleg a hobbim a munkám.

Melyik területtel hogyan került kapcsolatba?

Már kiskoromban színész szerettem volna lenni, de akkor úgy gondoltam, hogy rettenetesen tragikus szerepeket játszom majd el filmekben és színpadon. Úgy képzeltem, nagy tragika leszek. Végzett színész vagyok, a színész kamara előtt vizsgáztam, és dolgoztam is fiatalkoromban a Thália Színházban, aztán alapítottunk egy nagyon lelkes, fiatalokból álló társulatot. Egész gyors, felívelő karrier volt ez tulajdonképpen, de lebetegedtem és egy év kimaradt, majd pedig várandós lettem az ikreimmel. Veszélyeztetett terhes voltam, utána pedig 3 évet otthon töltöttem velük, így közel 5 év kiesett a színházból, ami egy fiatal, kezdő színésznő életében nagyon hosszú idő. Nem szerettem volna visszamenni színházba játszani, hiszen akkor esténként nem tudtam volna a gyerekeimmel lenni. Édesapám a Nagyváradi Bábszínház báb- és díszletervezője volt, és tulajdonképpen a bábszínház kulisszái mögött és a műhelyekben nőttem fel. Amikor nyugdíjba ment, azt mondta, készít nekem bábokat, én pedig hozzak létre egy kis társulatot, és legyek bábszínész. Lelkes kolléganőimmel, illetve zenész nővéremmel, Petrus Bölöni Júliával könnyű volt összehozni egy csapatot, és bábszínészkedni.

Hogyan lett ebből később mesemondás?

Valahogy az évek során letisztultak a dolgok, és kiderült, hogy mesét mondani nagyon jól tudok. A bábok tulajdonképpen már csak aláhúzzák a mese mondandóját. Én bábjátéknak szoktam nevezni vagy mesés-bábos előadásnak. Mondom a mesét, bábozom közben, és a bábok megjelenítik, kiemelik a fontosabb részeket, ezáltal sokkal jobban befogadják e gyerekek, jobban megérinti őket. Továbbra is nagyon sokat játszom a nővéremmel, aki egyébként fuvolaművész és pedagógus.

Ha már itt tartunk, mennyire hálás közönség a gyereksereg? Mindig csillog a szemük, vagy előfordul olyan is, hogy nem találja meg velük a közös hangot?

Nem sokszor ugyan, de előfordult, hogy nem volt meg az összhang. Amikor egyedül vagyok, a nővérem nélkül, akkor az ilyen helyzeteket könnyebb megoldani, mert igazából csak a közönséghez kell alkalmazkodni, és ha azt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy amit én elképzeltem, az valamiért nem működik, akkor sokkal könynyebb változtatni, ha nincs egy csapat mellettem. De egyébként ez nagyon ritka. Olyan, hogy feladtam és azt mondtam, hogy na, itt már semmi nem segít, talán kétszer volt. A gyermekek nagyon nyitottak és hálásak.

Miért jó Érden mesemondónak lenni?

Csodálatos dolog Érden mesemondónak lenni. Bár tudom, hogy nagyon nagy város vagyunk, de Budapesten ez egészen biztos, hogy nem működne így. Ebből a szempontból olyan, mintha egy kis város lennénk, hiszen ismernek a gyerekek. Csuda jó érzés, amikor látok egy kisgyereket, aki bújik az anyukájához, súg valamit neki, és közben néz rám és esetleg köszön, anyuka pedig értetlenül néz. Ilyenkor oda szoktam menni, és mondani, hogy Réka néni vagyok, a mesemondó, és biztos az oviból, bölcsiből ismer a gyermek. Nagyon jó érzés, amikor meglátnak és mosolyognak, örülnek nekem. És bizony vannak már olyan fiatalok, kamaszok, akik szintén emlékeznek rám, hogy én voltam a mesemondó vagy a szülinapi bohóc.

A mindennapi meseolvasás fontossága megkérdőjelezhetetlen. De miért fontos az, amit ön csinál?

Ami számomra nagyon lényeges, az a szép, kifejező, tiszta beszéd. Nekem nagyon fontos, hogy szépen, artikuláltan, kifejezőn beszéljek én is, erre törekszem, és azt gondolom, hogy akik többször találkoznak velem vagy a meséimmel, azokra a gyerekekre ragad ebből egy kicsi.

Vannak olyan slágermesék, amikhez mindig tud nyúlni? Amikről tudja, hogy biztos sikere lesz a gyerekek körében?

Persze, van, ami tutira bejön. Mindig vannak új meséim, de a gyerekek kinőnek belőlem, és 3-4 évente visszanyúlhatok a régebbiekhez. Nem értek egyet azzal, hogy a mai gyerekeknél a klasszikus mesékkel nem tudunk elérni semmit. Nekem van a tarsolyomban klasszikus mese, mint például A három kismalac, és nagyon szeretik a gyerekek, de van saját szerzeményem is, és olyan is, amit tíz éve mesélek, és családok nőttek fel rajta. Az is érdekes, hogy nem jelenthetem ki, hogy mindig ugyanazt a mesét mesélem, mert mindig más egy kicsit, rengeteget improvizálok, és az impulzusokat a gyerekek adják. Ha láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy ők vevők, akkor kicsit humorosabbra veszem, de vannak olyan mesék, amik mindig, mindenhol elővehetők.

Említette a humort, ami egyébként bohócként elengedhetetlen eszköz. Mennyire fontos az életben a humor, a nevetés? Nagyon fontos, a túlélést jelenti. Egyébként mint bohóc is sok mesét mondok, de vannak benne olyan jelenetek, amik valóban megnevettetik a gyerekeket. Leesik a fejemről a sapka, lyukas a cipőm, a zoknim, vagy véletlenül rossz bábút veszek elő, de azokba az előadásokba is beleviszem a mesét, a bábozást, csak a figura más. A feszültséget a humorral mindig jól le lehet vezetni.

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email