haz

Diósd szeretné megtartani kisvárosias jellegét

haz

Diósd szeretné megtartani kisvárosias jellegét

Több agglomerációs város szigorítja a beépítéssel kapcsolatos rendelkezéseit, amelyre Spéth Géza, Diósd polgármestere közösségi oldalán reagált.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Spéth Géza azt írja közösségi oldalán, hogy az utóbbi időben nagy hangsúlyt kapott az agglomerációba költözés, autós ingázás problémája. Több agglomerációs város szigorítja a beépítéssel kapcsolatos rendelkezéseit. Számos felvetés látott napvilágot ezzel kapcsolatban, melyet szeretne tisztázni.

Mint írja, a mindenkori főépítész és képviselő testületek törekvése az volt, hogy a település megtartsa kisvárosias jellegét. A megnövekedett lakosságszámmal járó építkezések ellenére is élhető maradjon a város. Az ezt érintő helyi szabályozások minden módosítása ennek irányába mutat.

Miért nem tesz Diósd valamit a gombamód szaporodó lakásépítés ellen?

Az építési telkek beépítési módját az országos szabályozás (OTÉK) illetve a mindenkor hatályos Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) szabályozza. Például az ingatlanon belüli, lakásokhoz tartozó parkolók számát a helyi rendelet szigorítása ellenére az országos kormányrendelet felülírva lecsökkentette. Diósd 2019. január óta hatályos HÉSZ-ben szigorított az építési telkekre létesíthető maximális lakásszám tekintetében. 

Miért kerülnek kiadásra újabb építési engedélyek és miért nem ellenőrzi az önkormányzat az építkezéseket?

Az építési telekre vonatkozó építés jogát megvonni nem lehet, ugyanis az kártérítési felelősséggel jár, az önkormányzatnak piaci áron kellene kifizetni valamennyi építési telek árát, ha ilyen korlátozó lépést tenne. 2013. január 1. napjától az önkormányzattól elvették az építés hatósági és építésfelügyeleti jogkört, jelenleg a Pest Megyei Kormányhivatal az illetékes az építési engedély kiadásra és a kivitelezés ellenőrzésére. 2021. december 22-től a telekalakítással kapcsolatos szakhatósági ügyintézés is átkerült a Földhivatalhoz.

A város területén legtöbb esetben egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek vannak, melynek kivitelezésére a jogszabály alapján a bejelentéstől számított 10 évig van lehetőség befejezni.

Amennyiben az építtető teherautói felhordják a sarat a közútra a Diósdi Közterületfelügyelet intézkedik. Elérhetőség: kozterulet@diosd.hu

A polgármester minden építkezőt és szomszédot arra kér, hogy legyenek megértőek és figyeljenek egymásra!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email