22_03_29_erdmost_nincskep

Így lehetünk igazán jó nevelőszülők

22_03_29_erdmost_nincskep

Így lehetünk igazán jó nevelőszülők

2022. februárjában nevelőszülői képzést indít Budapesten a Fészek Gyermekvédő Egyesület, amely nem csak nevelőszülői tanúsítványt állít ki és nem csak képzést tart a családoknak, hanem segít jó nevelőszülővé, szakemberré válni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Nyitrai-Hell Szilvia, a Fészek Gyermekvédő Egyesület szóvivője az Érd FM 101.3-nak hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy a velük dolgozók tudják és megértsék, mit jelent nevelőszülőnek lenni, ezért a képzés után is segítenek a nevelőszülőknek.

„Ez nem csak egy munkaviszony vagy egy feladat, ez egy hivatás”

– húzta alá Nyitrai-Hell Szilvia. Ismertette azt is, nevelőszülő lehet minden olyan 24. életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű ember, de az egyesület még a képzés előtt számos szempont szerint megvizsgálja, a jelentkező alkalmas-e a nevelőszülőségre, így például az egészségügyi állapotot is kérik, ahogy a pszichológiai alkalmasságot is vizsgálják. Ezek mellett fontos a megfelelő lakókörnyezet és számos törvényi előírásnak meg kell felelni.

A Fészek Gyermekvédő Egyesület szóvivője beszélt arról is, sokan nem ismerik a különbséget a nevelőszülők és az örökbefogadás között. Ezzel kapcsolatban ismertette, a legfontosabb különbség, hogy a nevelőszülőhöz került gyermekről a vér szerinti szülő nem mond le, bizonyos jogai megmaradnak, de történik egy hatósági intézkedés, mert a gyermek problémás élethelyzetben van. Ugyanakkor ez nem jelenti azt sem, hogy a vér szerinti szülőhöz ne kerülhetne vissza a gyermeke. Örökbefogadás esetében viszont a szülő lemond a gyermekről, az örökbefogadó pedig saját nevére veszi és sajátjaként neveli a gyermeket.

„Nevelőszülőnek lenni egy olyan hivatás, ahol meg kell tanulni a szociális munka bizonyos részeit, ami több és nehezebb, mint szülőnek lenni”

– húzta alá Nyitrai-Hell Szilvia, kiemelve, sajnos Magyarországon sokkal kevesebb nevelőszülő van, mint amennyi elhelyezésre váró gyermek.

A Fészek Gyermekvédő Egyesület szóvivője beszélt arról is, a törvény szerint egy nevelőszülő legfeljebb hat gyermek nevelését vállalhatja, de ha valaki főállásban dolgozik, az egy, maximum két gyermek nevelését fogja tudni vállalni, igaz, ez függ a gyermek életkorától és helyzetétől is.

Kitért arra is, a nevelőszülői jogviszony egy foglalkoztatási jogviszony, azaz a nevelőszülő munkabért is kap. Megjegyezte, aki három-öt gyermeket nevel, az akár egy főállásnak beillő bért is kereshet.

Hallgassa meg a beszélgetést!

Várják azon családok jelentkezését, akik vállalkoznának nevelőszülői feladatok ellátására. A jelentkezéseket az info@feszekegyesulet.hu e-mail címre 2022. január 30-ig várják.

A nevelőszülői feladatokról, képzésről, törvényi háttérről, egyebekről bővebben itt olvashatnak!

Érdeklődni:
Budapest, Pest-, Nógrád-, Komárom-Esztergom megye területéről Tóth Csabánál a +36308478407
Bács-Kiskun-, és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Rádiné F. H. Teréziánál a +36703826483
Jelentkezését az info@feszekegyesulet.hu e-mailcímen várják!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email