feszek_gyermekek_atmeneti_otthona_2

Így lehetünk igazán jó nevelőszülők

2022. februárjában nevelőszülői képzést indít Budapesten a Fészek Gyermekvédő Egyesület, amely nem csak nevelőszülői tanúsítványt állít ki és nem csak képzést tart a családoknak, hanem segít jó nevelőszülővé, szakemberré válni.

Mint Nyitrai-Hell Szilvia, a Fészek Gyermekvédő Egyesület szóvivője az Érd FM 101.3-nak hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy a velük dolgozók tudják és megértsék, mit jelent nevelőszülőnek lenni, ezért a képzés után is segítenek a nevelőszülőknek.

„Ez nem csak egy munkaviszony vagy egy feladat, ez egy hivatás”

– húzta alá Nyitrai-Hell Szilvia. Ismertette azt is, nevelőszülő lehet minden olyan 24. életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű ember, de az egyesület még a képzés előtt számos szempont szerint megvizsgálja, a jelentkező alkalmas-e a nevelőszülőségre, így például az egészségügyi állapotot is kérik, ahogy a pszichológiai alkalmasságot is vizsgálják. Ezek mellett fontos a megfelelő lakókörnyezet és számos törvényi előírásnak meg kell felelni.

A Fészek Gyermekvédő Egyesület szóvivője beszélt arról is, sokan nem ismerik a különbséget a nevelőszülők és az örökbefogadás között. Ezzel kapcsolatban ismertette, a legfontosabb különbség, hogy a nevelőszülőhöz került gyermekről a vér szerinti szülő nem mond le, bizonyos jogai megmaradnak, de történik egy hatósági intézkedés, mert a gyermek problémás élethelyzetben van. Ugyanakkor ez nem jelenti azt sem, hogy a vér szerinti szülőhöz ne kerülhetne vissza a gyermeke. Örökbefogadás esetében viszont a szülő lemond a gyermekről, az örökbefogadó pedig saját nevére veszi és sajátjaként neveli a gyermeket.

„Nevelőszülőnek lenni egy olyan hivatás, ahol meg kell tanulni a szociális munka bizonyos részeit, ami több és nehezebb, mint szülőnek lenni”

– húzta alá Nyitrai-Hell Szilvia, kiemelve, sajnos Magyarországon sokkal kevesebb nevelőszülő van, mint amennyi elhelyezésre váró gyermek.

A Fészek Gyermekvédő Egyesület szóvivője beszélt arról is, a törvény szerint egy nevelőszülő legfeljebb hat gyermek nevelését vállalhatja, de ha valaki főállásban dolgozik, az egy, maximum két gyermek nevelését fogja tudni vállalni, igaz, ez függ a gyermek életkorától és helyzetétől is.

Kitért arra is, a nevelőszülői jogviszony egy foglalkoztatási jogviszony, azaz a nevelőszülő munkabért is kap. Megjegyezte, aki három-öt gyermeket nevel, az akár egy főállásnak beillő bért is kereshet.

Hallgassa meg a beszélgetést!

Várják azon családok jelentkezését, akik vállalkoznának nevelőszülői feladatok ellátására. A jelentkezéseket az info@feszekegyesulet.hu e-mail címre 2022. január 30-ig várják.

A nevelőszülői feladatokról, képzésről, törvényi háttérről, egyebekről bővebben itt olvashatnak!

Érdeklődni:
Budapest, Pest-, Nógrád-, Komárom-Esztergom megye területéről Tóth Csabánál a +36308478407
Bács-Kiskun-, és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Rádiné F. H. Teréziánál a +36703826483
Jelentkezését az info@feszekegyesulet.hu e-mailcímen várják!

További cikkeink

Országos tendencia, hogy a mammográfiai szűrő-vizsgálaton – amely az emlőrák kiszűrésére szolgál – a behívottaknak csak egy töredéke jelenik meg. Dr. Nahn Krisztina mammográfia szakmai

További cikkeink

Ha már van Érden egy kiváló futópálya, ráadásul van egy csodás Duna-partunk, ami szintén
A budaörsi rendőrök kérnek segítséget egy sofőr azonosításához, aki balesetet okozott, majd elhajtott a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email